Reutilitzen 445 quilos d'aliments per fer l'esmorzar dels participants de la Marxa del Montgrí

Aquesta acció ha donat el tret de sortida a la campanya 'El valor dels aliments'

Durant els darrers dies, voluntaris de l'Associació de Naturalistes de Girona i del col·lectiu Escudella Solidària han recollit 445 quilos d'aliments com fruita, verdura i pa d'una cinquantena d'establiments i comerços de Girona, Torroella de Montgrí i l'Estartit, que s'havien apartat del circuit comercial.

Productes que a causa del seu aspecte, dimensions o perquè tenien algun cop no podien posar-se a la venda però que són comestibles i saludables. Les entitats han convertit aquests quilos d'aliments en 250 racions d'esmorzar per als participants que han assistit a la 3a Marxa del Montgrí, dins del Festival Ítaca.

L'acció és el tret de sortida de la campanya 'El valor dels aliments'. En principi l'esmorzar estava previst per uns 600 comensals però, finalment, només s'han servit unes 250 racions. Tot i això, els aliments que no s'han utilitzats'han donat a l'entitat Escudella Solidària, a Càritas Girona i a Càritas de Torroella de Montgrí. De les nespres, la síndria o el meló que una cinquantena de comerços havien tret dels seus aparadors, la trentena de voluntaris de les entitats ho ha convertit en batuts, macedònia i sucs. Del pa que les fleques no utilitzaven s'ha fet pa amb sucre, amb canyella, vi i el tradicional pa amb tomàquet.

El resultat ha estat un esmorzar saludable que ha servit perquè els participants de la III Marxa del Montgrí, dins del Festival Ítaca, poguessin agafar forces per fer la caminada. L'acció és el tret de sortida de la nova campanya de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), anomenada 'El valor dels aliments', i que té com a objectiu demostrar que aquests productes són valuosos, des del vessant econòmic, social i cultural. A més, es proposa conscienciar a la ciutadania sobre el malbaratament alimentari.

A diferència d'anteriors campanyes similars com 'La Manduca no Caduca', aquesta iniciativa es realitzarà arreu de les comarques gironines i en territori barceloní. El portaveu de l'ANG, Enric Cortiñas, ha detallat que més enllà de sensibilitzar la població, la campanya preveu fer cursos sobre aprofitament d'aliments a hotelers i cuiners i vol crear circuits alternatius perquè els pagesos no tirin els aliments, fruites o vegetals que no s'ajustin a les demandes dels establiments comercials sinó que els lliurin a entitats benèfiques. El projecte es realitza conjuntament amb Fundació ENT i Espai Ambiental i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat.