Jutgen l'expresident de la Creu Roja de Banyoles per prostitució de menors i abusos sexuals

Joaquim Homs s'enfronta a una pena de 18 anys de presó

L'expresident de la Creu Roja de Banyoles que s'enfronta a 18 anys de presó per prostituir i abusar sexualment de tres menors s'asseurà, a partir d'aquest dilluns, al banc dels acusats del Jutjat penal número 3 de Girona.

El fiscal sosté que Joaquim Homs escollia les víctimes entre joves sense recursos que necessitaven aconseguir feina o regularitzar la situació al país. Prevalent-se del seu càrrec, els oferia ajuda i, a canvi, els "exigia" que es deixessin tocar, petonejar i accedissin a dutxar-se o a dormir amb ell.

Fiscal i acusació particular volen pagui entre 9.000 i 10.000 euros a cadascuna de les víctimes com a indemnització i, en cas de no tenir diners, que ho assumeixi la Creu Roja.

Les dates


El judici contra l'expresident de la Creu Roja, Joaquim Homs, està assenyalat per als dies 11, 12 i 13 al Jutjat penal 3 de Girona. El fiscal sosté a l'escrit de conclusions provisionals que, al llarg dels anys 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011, Joaquim Homs es va aprofitar del seu càrrec com a president de la Creu Roja al Pla de l'Estany per contactar amb els joves, a qui oferia "ajuda i influències" per proporcionar-los una feina i aconseguir legalitzar la seva situació al país. També els oferia contractar-los a la Creu Roja o, en un dels casos, ajuda per solucionar un problema de vista.

A canvi d'ajuda, invitacions i regals, l'acusat utilitzava la seva situació de prevalença sobre els nois i "els exigia que mantinguessin amb ell diverses conductes sexuals". Segons apunta el fiscal, Homs els "exigia" que es deixessin petonejar a la boca, que es dutxessin amb ell, que l'ensabonessin i li fessin massatges, que dormissin amb ell despullats i que es deixessin tocar els genitals. A més, sosté el fiscal, a un dels nois també el va forçar a masturbar-lo.

"Això succeïa essencialment al domicili de l'acusat", apunta el fiscal però afegeix que els tocaments i abusos també es van produir a les oficines que la Creu Roja del centre de la població, unes altres dependències situades a la sortida de Banyoles en direcció a Serinyà o, fins i tot, dins d'ambulàncies.

Sense alternativa

"Aquestes conductes van ser des d'un inici manifestament rebutjades pels joves", ressalta el fiscal que afegeix que quan els nois es negaven a estar amb ell, "l'acusat s'enutjava i els advertia que podien perdre la seva feina i no obtenir la regularització de la seva situació". Per això, sosté l'acusació pública, els nois "es veien obligats a accedir a les seves sol·licituds perquè no tenien cap més alternativa per tirar endavant".

El fiscal considera que Joaquim Homs sabia perfectament quina situació vivien els joves i "se n'aprofitava" per aconseguir el seu consentiment i "satisfer la seva libido".

Per això, acusa Joaquim Homs de tres delictes de prostitució de menors i tres delictes continuats d'abusos sexuals i demana que el condemnin a 18 anys de presó i que li imposin una multa de 7.200 euros. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi els joves amb 9.000 euros. En el cas dels dos joves relacionats amb l'entitat -amb el tercer hi tenia una relació personal però no laboral-, el fiscal apunta que si Homs no pot pagar les indemnitzacions, haurà de ser la Creu Roja qui ho assumeixi.

Superioritat indiscutible

L'acusació particular de dos dels tres joves, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, apunta que "la relació existent entre l'acusat i les víctimes evidenciava una situació de superioritat i asimetria indiscutible a favor de l'acusat i que va aprofitar aquest, conscientment, per aconseguir els actes íntims amb els perjudicats". En nom dels seus representats, acusa Homs de dos delictes de prostitució de menors i de dos delictes continuats d'abusos sexuals i demana que el condemnin a 14 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, demana que Homs i l'assemblea Creu Roja Banyoles indemnitzin cadascuna de les víctimes amb 10.000 euros pels danys morals patits.

Concentració convocada

L'Assemblea de Treballadors d'Acció Social (ASSACS) ha convocat una concentració aquest dilluns a dos quarts de nou del matí davant dels Jutjats de Girona per donar suport a les víctimes i denunciar que, durant aquest temps, no han rebut cobertura ni dels serveis socials del Pla de l'Estany ni de la Creu Roja.

A més, recorden que serà la tercera vegada que els joves hauran de relatar "el malson viscut" i esperen que el jutge accepti que puguin declarar sense que hi hagi confrontació visual amb l'acusat. També denuncien que l'advocat d'Homs s'oposi a la petició i demani que el judici es faci a porta tancada, sense que hi hagi audiència pública.