La videovigilància a Platja d'Aro redueix un 30% els delictes en el que portem d'any

El sistema ja ha registrat quatre milions de matrícules

Tenen visió circular, graven les 24 hores, incorporen lectors de matrícules i estan repartides arreu de Platja d'Aro. Tant als llocs més cèntrics com a les entrades de les urbanitzacions més aïllades. Les dinou càmeres de seguretat s'han convertit en els autèntics ulls de la Policia Local a l'hora de combatre la delinqüència.

Entre d'altres, han permès detenir lladres multireincidents, foragitar estafadors i contribuir a reduir fins a un 30% els delictes en el que portem d'any. A més, les càmeres ja han registrat més de quatre milions de matrícules. Ara, com avança el cap de la policia, David Puertas, el seu sistema s'ampliarà per seguir cotxes sospitosos que voltin durant hores a les urbanitzacions. Les càmeres de videovigilància de Platja d'Aro van entrar en funcionament a finals d'estiu. En una primera fase se'n van instal·lar catorze, sobretot als accessos de les urbanitzacions i zones més aïllades del municipi. N'hi ha per exemple a les entrades del Mas Nou, el Cim d'Aro, Politur, les Suredes o Els Pins.

Ja més endavant, a l'octubre, el mapa de videovigilància es va ampliar amb cinc càmeres més. Aquestes últimes es van situar a les zones més cèntriques de Platja d'Aro, com ara al llarg de l'avinguda S'Agaró (on es concentra la zona comercial).

D'ençà d'aleshores, els dispositius no han deixat d'enregistrar al llarg de les 24 hores del dia. A més de gravar la via pública, cada vegada que un cotxe hi passa per davant, els lectors que incorporen les càmeres en llegeixen la matrícula. Fins ara, ja se n'han abocades 4.294.191 al sistema.

El cap de la Policia Local, el sotsinspector David Puertas, explica que aquest registre és molt útil a l'hora d'atrapar lladres. I és que, en paral·lel, els agents també entren a la base de dades totes aquelles matrícules de cotxes coneguts per la policia. "Quan creuem la informació, podem saber si aquests vehicles estan voltant per Platja d'Aro", explica David Puertas.

Robatoris a cotxes

D'ençà que es van engegar, les càmeres han ajudat a resoldre una quinzena de delictes. La videovigilància, per exemple, va permetre enxampar un grup de lladres que es dedicava a rebentar cotxes. Les seves víctimes eren turistes que acaben d'arribar a Platja d'Aro i que s'aturaven en un hotel per demanar si tenien habitacions. Aprofitant que s'allunyaven del vehicle, la banda trencava els vidres i arreplegava tot el que podia de l'interior.

Els lladres, procedents del barri de la Mina i de Sant Boi de Llobregat, ja són vells coneguts de la policia. Per això, quan el sistema de videovigilància va detectar que el cotxe amb què viatjaven es movia per Platja d'Aro, la Policia Local es va posar en alerta i els van poder atrapar.

El registre de matrícules no només ha ajudat a resoldre delictes comesos a Platja d'Aro, sinó també d'altres que han passat a pobles veïns. Fa uns mesos, les càmeres van ser bones aliades a l'hora de detenir uns lladres que havien comès un butró en un magatzem de tabac a Palamós (Baix Empordà).

Els delinqüents, tots de l'àrea de Barcelona, van actuar de matinada. S'havien desplaçat amb dos cotxes, un dels quals era robat. "Els mossos ens van passar la matrícula del cotxe sostret i les nostres càmeres el van enregistrar cap a quarts de dues de la matinada", explica Puertas. I hi afegeix: "Però gràcies a la gravació, també vam veure com hi havia un altre vehicle, que seguia el cotxe robat a molt poca distància".

"Això ens va fer sospitar", explica el cap de la Policia Local. Els agents van anotar-se la matrícula d'aquest segon vehicle -on hi anava la resta de la banda- i la van passar als Mossos d'Esquadra. A partir d'aquí, només va caldre estirar el fil per acabar detenint tots els membres del grup.

Fins a vuit robatoris

A més d'incorporar lectors de matrícules, les càmeres de videovigilància enregistren la via pública les 24 hores del dia. I això ha permès també identificar delinqüents i foragitar-ne d'altres de Platja d'Aro. Sense anar més lluny, aquesta mateixa Setmana Santa, els dispositius van ser clau per emmanillar dos lladres multireincidents, que acumulaven més de 40 antecedents.

Un d'ells és el conegut amb el sobrenom del 'lladre de la llàgrima' (per un tatuatge característic que duu sota l'ull) i ja havia fet estralls a Girona. A Platja d'Aro, ell i el seu còmplice van arribar a entrar a vuit botigues de roba, d'on se n'enduien tota mena de peces.

En aquest cas, les imatges van ser providencials. "Una de les càmeres del centre els va poder enregistrar després de cometre un dels robatoris; les imatges mostraven com sortien d'una botiga amb tot de pantalons a les mans", explica el sotsinspector. A partir d'aquí, i després de fer-los un seguiment, els agents els van poder atrapar.

En un altre cas, les càmeres del centre també van ajudar a foragitar un altre grup de lladres -aquests, romanesos- que es dedicaven a robar mòbils. A l'hora d'actuar, aprofitaven que les víctimes deixaven els telèfons damunt la taula quan estaven prenent alguna cosa en una terrassa.

Els lladres, que es feien passar per sordmuts, s'acostaven a les víctimes amb l'excusa que venien postals. En deixaven una damunt del mòbil i quan les víctimes declinaven comprar-les, marxaven agafant tant la postal com el telèfon. "Vam aconseguir saber la matrícula del cotxe amb què es movien i tenir-los controlats; a partir d'aquí, fa setmanes que no apareixen per Platja d'Aro", concreta David Puertas.

Seguiment de vehicles

Aquest 2015, amb l'entrada de l'estiu, el sistema que incorporen les dinou càmeres s'ampliarà. A partir de llavors, la videovigilància detectarà aquells cotxes que estiguin donant voltes durant hores per carrers i urbanitzacions de Platja d'Aro. Sobretot, es volen tenir controlats aquells que facin rutes de nits (perquè podrien ser lladres que busquessin habitatges on entrar-hi a robar).

"Ara estem treballant amb l'empresa que ha instal·lat les càmeres per ampliar el software", precisa el cap de la Policia Local. I hi afegeix: "Quan això estigui fet, el mateix sistema ens avisarà si detecta un cotxe sospitós que passi per davant de diferents càmeres durant la mateixa nit o amb poca estona de diferència".

Un 30% menys de delictes

Per al cap de la Policia Local, no hi ha dubte que les dinou càmeres són efectives a l'hora de combatre la delinqüència. I això, sense deixar de banda que també tenen un clar component dissuasiu. "Estem dient als lladres que se'ls vigila", explica Puertas.

Però apart d'això, el cap de la Policia Local de Platja d'Aro subratlla que els dispositius ajuden, i molt, a millorar la percepció de seguretat. Sobretot d'aquells qui viuen en zones i urbanitzacions més aïllades. "No hem d'oblidar que ara fa un parell d'anys vam patir molt amb els assalts violents", concreta el sotsinspector.

Les últimes dades policials del municipi, de fet, ja recullen el paper que juguen les càmeres. Durant el primer trimestre del 2015, en comparació amb el mateix període de l'any passat, els delictes s'han reduït fins a un 30% (de 217 a 151) i les faltes en un 8% (de 136 a 125).

De tot aquest global, Puertas sobretot destaca la davallada de més de la meitat dels robatoris amb força (tant a comerços com a interior d'habitatge). En concret, s'ha passat de 86 a 40, cosa que traslladat en percentatges suposa un 53,49% menys. "Això dóna seguretat al veí de Platja d'Aro", explica el cap de la Policia Local.

Dins el grup de delictes, destaquen també les reduccions dels furts (de 31 a 27) o dels robatoris a interior de vehicle (de 28 s'ha passat a 9). Per contra, però, a l'altra cara de la moneda s'hi troben els robatoris amb violència o intimidació i les faltes de furt (és a dir, aquells en què el valor de la mercaderia sostreta no supera els 400 euros). En tots dos casos, no hi ha hagut reducció, però tampoc augment. Es mantenen d'un any per l'altre (amb deu robatoris i 83 furts, respectivament).