Torramadé nega que Salt hagi rebut cap avís de perill per gihadisme

L'alcalde critica que Fernández Díaz actuï "més de tertulià que de ministre"

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, assegura que no han rebut avís de "cap situació de perill determinada ni cap increment de risc" relacionat amb el terrorisme gihadista.

Per això, critica que el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, actuï "més de tertulià que de ministre" situant com a focus de radicalització mesquites de poblacions com Salt.

"Si hi ha alguna raó o sospita, que actuïn a través de la policia, però tota la resta és fomentar situacions d'intranquil·litat", ha afirmat l'alcalde que lamenta que no és el primer cop que es vincula Salt amb el terrorisme islamista.

Torramadé recorda que no cap detenció en operatius contra el gihadisme s'ha fet a Salt i critica que es generi "recel".

Les declaracions del ministre

Jorge Fernández Díaz ha assegurat que, entre els objectius de la policia, hi ha la vigilància dels centres de culte salafistes. En aquest sentit, el ministre de l'Interior ha apuntat que de les 1.264 mesquites existents a l'Estat, un centenar són salafistes i, d'aquestes, 50 d'aquestes estan ubicades a Catalunya en localitats com Salt, Vilanova i la Geltrú, Reus o Torredembarra. Segons el ministre, la policia ha de seguir més de prop aquests centre de culte per evitar que es converteixin en un ''focus de radicalització''.

Les declaracions de Fernández Díaz han generat "sorpresa, decepció i indignació" a Salt. L'alcalde, Jaume Torramadé, ha assegurat que no hi ha hagut cap advertència d'una situació determinada de perill ni cap increment de la situació de risc relacionada amb els gihadisme a la població. Per això, opina que les declaracions del ministre només serveixen per generar "recel" i "intranquil·litat".

"Si hi ha alguna raó o sospita concreta, que actuïn a través de la policia, però tota la resta només serveix per generar intranquil·litat", ha criticat Torramadé que afegeix que "semblen declaracions més pròpies d'un tertulià que d'un ministre" perquè "no aporten res de nou" i, en canvi, "aprofundeixen en l'estigmatització del municipi i en els estereotips de sempre".

Jaume Torramadé ha recordat que no és el primer cop que es vincula Salt amb suposades cèdules relacionades amb el terrorisme islamista i, tot i això, en els operatius contra el gihadisme no hi ha hagut cap detenció a la població. "No sembla propi del ministeri d'Interior anar fent safareig i comentaris d'aquest estil", ha criticat l'alcalde.

"No se'ns ha informat de res especial, més enllà de la feina que es fa habitualment i que no és diferent a la que es feia ara fa un any", ha assegurat l'alcalde que també es pregunta a quina mesquita es refereix el ministre perquè actualment a la població hi ha quatre centre de culte musulmans. L'alcalde critica que sempre que es parla de gihadisme es nombri el nom de Salt a la lleugera. "No sé a quines raons obeeixen aquestes declaracions, però en cap cas res que respongui a l'actualitat del moment", ha exposat.


L'alcalde opina que aquestes declaracions només contribueixen a generar recel i incomoditat i tiren per terra la feina que es fa des de l'ajuntament i les entitats per garantir la cohesió social i la integració. "Insisteixo, no hi ha hagut cap detenció concreta i si hi hagués alguna cosa no crec que el ministeri es dediqui a anunciar-ho", ha conclòs Torramadé que exposa que tampoc han rebut cap denúncia ni sospita que indiquin que els centre de culte de Salt siguin altaveus de missatges radicals.