L'eclipsi de sol es deixa veure tímidament a Figueres

L'IES Ramon Muntaner s'ha equipat per veure el fenomen

Dos telescopis, ulleres protectores i binocles amb els vidres coberts per filtres. A les nou del matí, la Societat d'Astrologia de Figueres ja ho tenia tot preparat per veure l'eclipsi parcial de sol. El lloc escollit: la plaça de l'Institut, al davant de l'IES Muntaner. Només faltava esperar que el temps hi acompanyés i que els núvols no juguessin una mala passada.

A l'Alt Empordà, la lluna ha començat a cobrir el sol al punt de les 9.13. Durant mitja hora, el fenomen s'ha pogut contemplar amb tota la seva magnitud. Fileres d'estudiants de l'IES, al costat d'alguns curiosos, han aprofitat per mirar a través del telescopi o contemplar el cel amb les ulleres protectores per veure com, mica en mica, el disc solar s'anava tapant de negre.

Entre els alumnes d'ESO i Batxillerat hi havia en Teo Juvé i l'Eloi Aguileras. Tenen 16 anys i avui han aprofitat el seu interès per l'astrologia -de fet, són membres de la societat- per donar un cop de mà. "La majoria d'observacions que hem fet fins ara eren de nit per mirar constel·lacions; de dia, només en alguna ocasió excepcional havíem pogut veure taques solars", explicaven. I hi afegien: "Per això, aquest eclipsi és una oportunitat extraordinària, tot i que cal tenir en compte que no es pot mirar el sol directament".

Fins a la plaça també s'hi ha acostat una mare, la Cristina Brugués, amb el seu fill de 4 anys. Ella l'ajudava a veure l'eclipsi amb l'ajuda d'ulleres protectores. "La mama m'ha explicat que la lluna tapa el sol i em feia molta il·lusió venir", explicava el nen, en Pol, que avui anirà més tard a classe.

De fet, quan hi torni a haver un eclipsi com el d'avui, coincidint amb l'equinocci de primavera, el menut ja tindrà 23 anys. "Ho havíem d'aprofitar, perquè jo només recordo haver-ne vist un altre quan era petita", deia la mare.

Mala passada

Cap a tres quarts de deu del matí, però, els núvols han jugat una mala passada. Durant ben bé mitja hora han tapat el sol i no han deixat veure el zenit de l'eclipsi. El moment en què la lluna arribava a cobrir l'astre fins a un 64% (que a l'Alt Empordà passava a les 10.19) ha quedat eclipsat per la capa de núvols. I aquí, ni tan sols els telescopis servien.?

Cap a dos quarts d'onze, però, les clarianes han tornat. A partir d'aleshores, sol i núvols. Cares llargues i de resignació entre els estudiants o corredisses per veure l'eclipsi quan els núvols s'apartaven. "Això és una loteria i, ja se sap, que amb l'astronomia el temps et pot fer la punyeta", explicava el president de la Societat d'Astrologia de Figueres.

"De totes maneres, també s'ha de dir que allò estrany és poder trobar un moment que sigui magnífic per observar", ha precisat Pere Horts. I ha afegit: "Els núvols han anat jugant al gat i a la rata, però sí que ens han deixat estones per poder veure l'eclipsi".

Entre els alumnes que han pogut aprofitar algun moment de treva dels núvols hi havia en Roger Illa i en Josep Batlle, de 12 anys. Entre ells, les reaccions eren ben diferents. "No havia vist mai res tan espectacular, i menys amb un telescopi", explicava en Roger. Però al seu costat, en Josep era més escèptic: "No ho trobo res de l'altre món; és xulo, però només es veu la forma de la lluna sobre un fons taronja".

A partir d'ara, per tornar a veure un eclipsi parcial d'aquestes característiques caldrà esperar-se dinou anys. A Figueres el fenomen no ha deixat mal gust de boca, però altres punts del territori no han tingut tanta sort.

A Llagostera (Gironès), a l'observatori del Centre Cultural Can Roig no s'ha pogut veure res en cap moment. L'únic alleujament que han tingut el centenar de persones que s'hi han apropat ha estat poder veure l'eclipsi retransmès des d'Islàndia, on un equip de l'associació Astrogirona hi ha anat per contemplar-lo expressament.

A Girona, on s'han plantat telescopis a la plaça Catalunya, la situació que s'ha viscut ha estat paral·lela a la de Figueres. Aquí, la societat Espai Astronòmic ha pogut veure l'eclipsi parcial durant la primera mitja hora, se n'han perdut el zenit i, després, només s'ha contemplat a estones.