Per molts és coneguda la ruta circular per fer el Mont-blanc o els Carros de Foc al Parc Nacional d'Aigüestortes i Sant Maurici. Són productes que ofereixen allotjament, mapes, GPS o diferents serveis als excursionistes que segueixen per etapes aquesta ruta. Emmirallada en aquest tipus d'oferta turística neix també Camí de Ronda, una ruta pensada pels amants del senderisme i que, a més, es pot fer durant tot l'any i que és per a tots els públics i no només per a experts en la muntanya.
La idea la té l'empresa Triptek Solutions i compta amb el suport del Patronat de Turisme, el Consell Comarcal del Gironès i una trentena d'empreses privades del territori. La voluntat és posar en valor el territori i el patrimoni natural no només dels camins a tocar de mar -anomenats camins de ronda- sinó també dels massissos de l'Ardenya i les Gavarres i la ciutat monumental de Girona.
La ruta ofereix cinc productes diferenciats, segons la intensitat que el visitant desitja per a cada etapa. Principalment, hi ha dues opcions. Una d'elles és fer una ruta lineal de 43 km que enllaça els diferents camins de ronda entre Sant Feliu de Guíxols i Begur (Baix Empordà). Per qui vulgui fer un recorregut més llarg (pensat per a 8 dies) s'ofereix una segona ruta circular que surt de Girona i que, a través de corriols i evitant la via verda, arriba a Sant Feliu de Guíxols travessant les Gavarres i l'Ardenya. Des d'allà, es recorre el Camí de Ronda per retornar a Girona per la Bisbal i dormint l'última nit al santuari dels Àngels, a les Gavarres.
Per lliure o organitzades
El creador de les rutes, Daniel Punseti, ha explicat que han dissenyat una pàgina web on es troba tota la informació sobre com fer les rutes i on es poden contractar tots els serveis que es desitgin. La ruta es pot fer per lliure i, en aquest cas, només cal comprar el pack de benvinguda (43 euros) on, a banda de material esportiu oficial de la ruta, també hi ha mapes específics i detallats de les etapes i un GPS que permet seguir fil per randa la ruta, ja que no han instal·lat senyalització extra per preservar el territori.
Per qui vulgui fer-la de manera organitzada, al mateix web es pot contractar l'allotjament (hi ha diferents categories d'establiments per escollir), un servei de recollida de viatgers i també de transport d'equipatges d'hotel a hotel, l'opció de contractar un guia o un GPS, entre d'altres.
El preu, segons els serveis que es contracten, oscil·len entre els 43 i els 489 euros (per a la ruta circular de 8 dies). "Són uns preus irrisoris per al públic europeu afeccionat al senderisme", ha remarcat Punseti.
Un producte amb projecció internacional
Inicialment, el producte es vol donar a conèixer entre el públic català i estatal i, per això, el web només està en castellà i el català. Punseti ha explicat que la seva estratègia de màrqueting és, a partir del darrer trimestre del 2015, donar-ho a conèixer a través de diferents campanyes arreu d'Europa, especialment a Alemanya, França i als països nòrdics.
Segons ha detallat el creador de la ruta, s'estima que hi ha 93 milions de persones del mercat europeu que practiquen el senderism. Als EUA, el nombre de practicants se situa en els 45 milions. De fet, Punseti ha dit que, tot i que no han fet promoció, ja estan rebent consultes al web de potencials visitants dels Estats Units. A més, ha destacat que la despesa diària del turista de senderisme pot oscil·lar entre els 10 i els 150 euros.
"És una ruta que es pot fer 365 dies l'any i és molt atractiu per al turista nòrdic mostrar-los fotografies de la tardor arran de mar on poden anar amb màniga curta quan als seus països està tot nevat", ha destacat Punseti, que reconeix que la temporada baixa per al producte seria a l'estiu, perquè fa massa calor per caminar.
Un altre dels punts forts de la ruta és, segons el seu creador, que en poques desenes de quilòmetres es concentren molta varietat de paisatges. "Hem viatjat molt i no hi ha enlloc del món un indret on en una àrea tan concentrada hi hagi tants paisatges diferents, les característiques geogràfiques són excel·lents", ha assegurat.
L'empresa es compromet a destinar l'1% dels seus ingressos a projectes de preservació i conservació del territori per on discorren les rutes. Des del Patronat de Turisme i el Consell Comarcal del Gironès han remarcat que calia impulsar un projecte d'aquestes característiques i han celebrat la iniciativa de l'empresa.