El cinema Truffaut acull l'estrena del documental sobre un navili enfonsat a Roses

La nau és un vaixell de guerra del segle XVIII amb 70 canons enfonsat el 1795

El Cinema Truffaut de Girona  i la productora catalana Inbluefilms van estrenar el documental “El Triunfante, descobrint un navili del segle XVIII“, el dijous passat a les vuit del vespre.

Es tracta d’una obra que posa la seva mirada sobre “El Triunfante”, un navili de guerra de 70 canons, enfonsat al Golf de Roses durant la defensa de Ciutadella de Roses contra el setge francès del 1795, és el derelicte més gran, mai excavat de tot del patrimoni subaquàtic català.

Seguint els testimonis d’historiadors, arqueòlegs i alguns dels protagonistes del seu descobriment, el documental ens endinsa en la ciència del segle XVIII, en la batalla naval i en l’aventura que va significar el seu descobriment i posterior excavació arqueològica trenta-cinc anys més tard.

El seu estudi revela les innovacions tecnològiques que l’enginyer i matemàtic Jorge Juan i Santacilia va introduir en la construcció naval espanyola del segle XVIII. Des de la seva troballa als anys 70, ha representat el paradigma de l’espoli que ha patit el patrimoni subaquàtic català durant dècades. No obstant això, la informació de les seves restes servirà perquè l’equip d’arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), després de tres campanyes d’excavació subaquàtica, desvetlin els seus secrets.