Les contradiccions, tema central del segon Festival Internacional de Mapping de Girona

Es crea la nova categoria micromapping per aparadors de comerços, sales d'hotel o museus

D'aquí a pocs mesos, Girona es transformarà durant quatre dies en el referent internacional del mapping. Si més no, aquest és l'objectiu de l'organització que realitza la segona edició del Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG), encapçalada pel director Richard Hebert. El festival està obert a professionals, interessats, amateurs i escolars de Girona i té com a objectiu relacionar el valor cultural de la ciutat amb la creació contemporània mitjançant aquesta nova disciplina artística.

Com l'any passat, el FIMG 2015 manté la seva estructura i bases. D'una banda, des del divendres 31 de juliol fins al diumenge 2 d'agost es realitzarà el Concurs Internacional de Mapping amb la projecció a diverses façanes de la ciutat de les propostes artístiques finalistes més representatives.

D'altra banda, del dijous 30 de juliol fins al dissabte 1 d'agost se celebrarà el I Congrés Internacional de Mapping, un espai pensat per al diàleg i la reflexió dedicat a professionals d'aquest sector. "Es tracta d'un espai on artistes, programadors, professionals i empreses tecnològiques podran debatre i reflexionar sobre aquesta indústria", ha ressaltat el director. L'objectiu és crear un lloc comú on conflueixin els millors professionals a nivell europeu que permeti convertir Girona en un "HUB" i referent mundial d'aquesta disciplina.

Més rigor i qualitat artística

"Aquest any hem volgut donar-li més rigor artístic al concurs i potenciar el congrés amb més continguts, qualitat i ponents de relleu internacional", ha explicat el director del festival. En aquest sentit, el director ha assenyalat que s'allargarà de dos a tres dies el congrés. "L'any passat va estar molt enfocat a l'àmbit tècnic i aquest any volem reforçar el vessant artístic", ha assenyalat Hebert.

Paral·lelament, també s'ha incrementat el nombre d'obres que es projectaran i la xifra de façanes i espais on els ciutadans podran veure les peces artístiques. En concret, en aquesta segona edició les façanes estaran dividides per categories. A la paret exterior de l'Ajuntament de Girona, la Casa Pastors i la façana del Jutjat es projectaran mappings de la categoria professional. Per aquells que vulguin veure les obres dels artistes amateurs, hauran d'anar a la façana de l'edifici del Pont d'en Gómez. Enguany l'organització ha rebatejat la categoria 'Oberta' per 'Amateur'. A la façana de l'edifici de Les Àligues, Sant Domènec, s'hi exposaran les propostes dins de la categoria educativa.

En aquesta línia, l'organització ha creat una nova categoria, el micromapping dedicat a espais més tancats com sales d'hotel, aparadors de botigues, comerços o museus. "La idea seria projectar les imatges sobre objectes, estructures efímeres o elements arquitectònics que estiguin dins d'un espai i que la gent ho pugui veure durant tot el dia, ja que no faria falta que estigués fosc", ha explicat el director.

A grans trets, es tracta d'una quarta categoria que també servirà per donar a conèixer més aquesta disciplina artística entre la ciutadania. "Ens permet que el festival tingui un recorregut més ampli, ja que les obres es projectaran dues setmanes abans de l'acte inaugural, així ja fem xup-xup i la gent es familiaritza més amb la idea", ha apuntat.

El fil conductor: les contradiccions

Enguany les contradiccions seran la temàtica central sobre la qual hauran de girar totes les propostes artístiques participants. "Es tracta d'una paraula àmplia que dóna peu a múltiples interpretacions", ha valorat Hebert. Cada categoria té dos premis, que van dels 12.000 euros del primer premi de la categoria professional fins als 500 euros del segon premi en l'àmbit escolar. Els guardonats seran escollits per un jurat expert que valorarà l'originalitat, la innovació, l'estil visual i musical, la viabilitat econòmica i logística de la proposta, i la vinculació amb l'edifici.

En aquest sentit, la segona edició compta amb dues novetats. En primer lloc, s'ha creat la figura del director artístic, càrrec que ocupa en Xavi Bové, que s'encarregarà de vetllar per la qualitat dels continguts i programar el congrés internacional. En segon lloc, els ciutadans també podran votar quins mappings són els seus preferits mitjançant una aplicació mòbil que arrencarà pròximament. Segons les votacions rebudes es lliuraran dos guardons, el Premi façana del públic, valorat en 1.000 euros, i el Premi micromapping del públic de 500 euros.

Des d'aquest divendres i fins al 20 d'abril es mantindrà oberta la inscripció al concurs internacional. Els participants poden trobar tota la informació que necessitin a la pàgina web del festival 'www.fimg.cat'.

Un espectacle inaugural innovador

Mitjançant la nova aplicació mòbil, l'organització crearà un itinerari per la ciutat a través dels edificis de patrimoni històric i contemporanis més importants. D'altra banda, la segona edició comptarà amb un espectacle inaugural de luxe que es farà el divendres 31 de juliol a una de les façanes de l'antic Hospital Santa Caterina, actual seu del Govern a Girona. Per primer cop a tot Catalunya i a l'Estat, es podrà veure un mapping 3D anàglif sobre una façana, és a dir, imatges en dues dimensions amb la propietat de provocar un efecte tridimensional si es mira amb unes ulleres especials.

"És un tret distintiu interessant que no només es farà un dia sinó que es podrà veure tots els dies que duri la segona edició del FIMG. Un canvi que hem fet arran de les queixes dels ciutadans que criticaven que l'espectacle inicial només es projectés un sol cop", ha comentat el director.

Els escolars crearan els seus propis mappings

Paral·lelament s'ha de tenir en compte que enguany els organitzadors del festival formaran als professors i estudiants que vulguin presentar projectes perquè siguin els mateixos alumnes qui creïn les seves propostes artístiques. "L'any passat ells van col·laborar però des del festival es van crear i gestionar els muntatges. Aquest any hem volgut fer-ho diferent", ha assenyalat Hebert.

A més, l'organització també comissionaran dos projectes: un mapping sobre el Portal dels Apòstols de la Catedral de Girona on es farà un projecte de reconstrucció històrica mitjançant el videoart i un altre projecte al Pont de Pedra de la ciutat. "El que volem és posicionar-nos com un dels referents internacionals d'aquesta disciplina, l'any passat ens vam fer un petit forat en aquest món però volem créixer més", ha subratllat el director del festival. D'aquí l'èmfasi en la qualitat artística dels projectes i la voluntat d'anar un pas més enllà demanant peces que girin entorn la temàtica de les contradiccions i que tinguin un missatge.

Pròximament es donaran a conèixer els professionals d'arreu del món que participaran com a ponents en el congrés i els continguts de la trobada. D'aquí a uns mesos també es farà públic el nom dels millors artistes i professionals seleccionats que passaran a la següent ronda i d'on sorgiran els guanyadors de la segona edició del FIMG.