Banyoles inicia el camí per consolidar-se com a destinació de turisme esportiu a nivell internacional

La ciutat acull cada any 41.000 visitants de l'esport

'Banyoles, Turisme i Esport' neix amb l'objectiu que la capital del Pla de l'Estany es converteixi en referent català, estatal i internacional per a la pràctica de l'esport, relligant-ho amb el turisme. De fet, la ciutat ja ha fet passes per crear marca. Aquest mateix 2015, ha obtingut el segell de Vila Europea de l'Esport 2015, atorgat per l'Associació de les Capitals Europees de l'Esport (ACES) i també és seu del Centre d'Estudis Olímpics de la UdG.

Actualment, Banyoles acull cada any més de 50 esdeveniments i competicions esportives de fins a 22 disciplines diferents. Sobretot, vinculades al voltant de l'estany (com ara el rem, la natació o el piragüisme). De totes les proves que figuren a l'agenda esportiva de la ciutat, disset tenen relleu internacional.

El turisme esportiu atrau cada any més de 41.000 visitants a la capital del Pla de l'Estany. D'aquests, 14.000 són esportistes que participen a les diferents proves, i els 26.000 restants, familiars i acompanyants. Banyoles ja compta amb més de 40 agents vinculats a l'esport de la comarca (entre empreses de turisme actiu, administracions, entitats, clubs i associacions).

Ara, l'Ajuntament vol posar en valor tot aquest teixit i fer un pas de gegant per consolidar Banyoles com a referent d'aquest tipus de turisme. D'entrada, ja ha creat una marca específica per vendre's -la de 'Banyoles, Turisme i Esport'- i ha planificat tot un seguit d'accions a quatre anys vista per fer-se un lloc no només a nivell català, sinó també estatal i internacional.

"El turisme esportiu és la primera font d'ingressos en matèria de turisme d'aquesta ciutat; era necessari crear una marca per identificar totes les activitats que fem a Banyoles i al Pla de l'Estany per mantenir viva aquesta flama", diu l'alcalde Miquel Noguer.

Paquets a mida i centre de tecnificació

Sota el paraigües del 'Banyoles, Turisme i Esport' s'hi englobaran totes les activitats esportives i d'oci que es portin a terme a la comarca. Amb l'objectiu d'atraure més competicions (i de retruc, més esportistes i estades a la ciutat) el projecte proposa tot un seguit d'accions específiques a portar a terme des d'ara i fins al 2019.

Entre d'altres, es faran paquets promocionals a mida per a esportistes amateurs (perquè visitin la comarca per fer-hi entrenaments o estar en família) i també un abonament per a turistes estrangers (que inclogui l'entrada als diferents equipaments de la ciutat). A més, l'Ajuntament vol crear un centre de tecnificació que giri al voltant del rem, el piragüisme i el triatló (que tindrà associat un mètode d'entrenament individual).

Subseu olímpica

L'any 2003, Banyoles va convertir-se en el primer destí certificat en Turisme Esportiu per l'Agència Catalana de Turisme. La capital del Pla de l'Estany també va ser subseu olímpica als Jocs de Barcelona 1992.

A més, la ciutat fa temps que acull grans esdeveniments esportius en modalitats com el rem, el piragüisme, el triatló, la natació o el ciclisme. Aquest llistat inclou la Copa del Món de Rem l'any 2009, el Campionat del Món de Piragüisme en Marató al 2010, la Copa d'Europa de Triatló al 2011, la Copa del Món de Triatló al 2012 i la Copa d'Europa de triatló als anys 2013 i 2014.