Els caçadors gironins preveuen superar enguany els 13.000 senglars abatuts

Destaquen que no està disminuint el nombre d'animals

La població de senglars que habiten a les comarques gironines no disminueix. Aquesta és la sensació que tenen els membres de la Federació de Caça de les comarques gironines. Segons el seu vicepresident, Jaume Vilarrasa, els animals encara campen per les muntanyes del Ripollès, un fet poc habitual a l'hivern. A més, subratllen que durant el 2014 el centenar de colles actives gironines van abatre 13.000 exemplars.

Una xifra que superaran de llarg aquest 2015 segons les primeres dades que té la Federació. "Molt em temo que a la primavera i l'estiu en alguns punts de conreus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany s'haurà de mantenir la temporada i caçar senglars durant tot l'any", ha explicat. Tot i que semblen previsions un xic precipitades, des de la Federació Catalana de Caça de les comarques gironines ho tenen clar.

El nombre de senglars no ha disminuït durant els darrers mesos i segons les informacions de l'associació i les xifres d'animals abatuts durant els primers dies d'aquest 2015, els caçadors ja auguren que es superaran els 13.000 animals abatuts durant l'any passat. "De ben segur que es superarà", ha explicat el vicepresident de la Federació de Caça gironina, Jaume Vilarrasa.

El vicepresident ha detallat que normalment durant l'hivern els senglars acostumen a baixar de les zones altes de la comarca del Ripollès cap a la plana on troben més menjar i les temperatures són més agradables. "Altres, per aquestes dates a Setcases, Ribes de Freser i Queralbs ja no hi havia senglars però aquests any encara se'n troben molts per la zona", ha explicat. Un fet que, des del sector, consideren que serà perjudicial. "Els senglars ens portaran problemes de ben segur de cara a la primavera i l'estiu on en zones de conreus de la Garrotxa, el Pla de l'Estany i el Gironès s'haurà de mantenir la temporada i caçar senglars pràcticament durant tot l'any", ha augurat el vicepresident.

Tot i la borsa extraordinària de caçadors que es va muntar el passat mes de setembre per combatre el gran nombre de senglars a la demarcació - derivada de la declaració d'emergència cinegètica a 180 dels 221 municipis gironins- el nombre d'animals no es redueix i la problemàtica no es minimitza. Segons Vilarrasa els 23 caçadors que es van sumar a aquesta iniciativa no han sortit a caçar a les comarques gironines ja que el centenar de colles actives que existeixen s'ho han manegat elles mateixes.

L'expansió del senglar a les comarques gironines és un problema que ha anat a més en els darrers anys, sobretot pels creuaments amb els porcs vietnamites. En els darrers cinc anys gairebé s'ha doblat el nombre d'exemplars abatuts però això no millora la situació. En concret, el 2013 es van abatre 15.000 senglars.

Menys caçadors arreu de Catalunya

A més, els animals cada cop s'apropen més a zones habitades. El passat estiu se'n va veure a les platges de Cadaqués, banyant-se i gaudint de la sorra. "Les colles fan més batudes i maten molts més senglars que en anys anteriors, només aquí a la zona de la capçalera del Ter i la Vall de Camprodon aquesta temporada superarem els 500", ha assenyalat Vilarrasa. A més, els caçadors s'han adonat que les femelles han criat durant tot l'any, ja fos durant la primavera o al llarg d'altres mesos com novembre, desembre o gener.

Normalment la temporada de caça major de senglar s'inicia el mes d'octubre i s'estén fins al 29 de març a tot Catalunya. "Als caçadors no els agrada massa sortir al bosc durant la primavera i l'estiu perquè la vegetació està molt alta, el senglar es pot amagar i defensar molt millor i els gossos reben més. No hi estan massa d'acord", ha afegit el vicepresident. No obstant això, Vilarrasa assegura que en alguns indrets de cultius serà necessari allargar durant tot l'any la temporada per evitar danys i perjudicis al camp. "S'hi s'ha de fer es fa", ha afegit.

Una situació que es suma a la disminució del nombre de caçadors. Des del 1992 el nombre de caçadors s'ha reduït a la meitat. Cada any el nombre de llicències ha anat disminuint entre un 7 i un 9 per cent a tot el territori català. Concretament aquest 2014, a les comarques gironines, la davallada s'ha situat en el 3%. "Tots els caçadors estan federats i les llicències no han parat de baixar des de fa 23 anys; els membres més grans es retiren i no hi ha gent jove", ha lamentat el vicepresident. Un fet que preocupa el sector ja que hi ha colles que comencen a estar coixes tot i les gestions que fa la Federació de Caça.

El tudó, un nou possible perill

Finalment, Vilarrasa ha valorat la temporada cinegètica de caça menor que es va tancar l'1 de febrer passat. A les comarques gironines el conill continua captures molt baixes ja que la població es troba molt afectada per una malaltia hemorràgica que afecta aquests herbívors silvestres. Pel que fa les llebres els caçadors han notat un lleu repunt com també pel que fa al tudó, el tipus de colom més gran de la península ibèrica. "A la muntanya no se'n troba però sí al Pla de l'Estany i al Gironès on en determinades zones comença a ser una plaga, sobretot pel que fa als cultius de gira-sols o les gramínies", ha apuntat el vicepresident.

Pel que fa la perdiu, les captures són molt puntuals i els caçadors també han iniciat un estudi sobre l'emigració de la guatlla ja que en els darrers anys han notat una caiguda del nombre d'individus capturats a les comarques gironines. "Avui en dia, malauradament, la caça menor ha minvat tant que el 90% dels caçadors es dediquen al senglar", ha conclòs Vilarrasa.