Comencen les obres de reforma a l'interior del castell de Calonge

Els treballs permetran obrir-lo al públic posteriorment

El castell de Calonge (Baix Empordà) ja és més a prop d'obrir-se al públic. L'Ajuntament ha signat aquest dijous l'acta de replanteig que engega les obres de reforma del monument, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Els treballs, que costaran més de 833.000 euros, se centraran sobretot a adequar-ne l'interior, que va acabar inacabat durant les obres de remodelació que es van fer a finals dels anys 90.

Les obres, que duraran un màxim d'un any i dos mesos, convertiran el castell en un equipament cultural per al municipi, amb set sales d'exposicions i quatre d'actes. En total, s'actuarà sobre 1.211 metres quadrats del conjunt històric, dels quals 1.034 corresponen a espais interiors. La reforma del castell de Calonge té un termini d'execució de catorze mesos. Aquest matí, l'Ajuntament, la direcció facultativa de l'obra i els tècnics municipals han donat el tret de sortida als treballs amb la signatura de l'acta de replanteig.

En total, les obres de reforma tenen un pressupost de 833.633,57 euros. Aquests diners, sobretot, serviran per adequar l'interior del monument, on la reforma que es va fer a finals dels anys 90 no va arribar. El projecte preveu invertir en la major part de l'edifici; en total, 1.211 metres quadrats (dels quals 1.034 són espais interiors i els 177 restants, zones exteriors).

Pel què fa a l'interior, la reforma permetrà condicionar els 303 metres quadrats de la planta baixa perquè acullin una zona d'accés, una recepció i serveis, i set sales d'exposicions. A la planta noble de l'edifici, es condicionaran la torre major, la sala gòtica, la sala renaixentista i la sala major (a més de crear una zona que farà l'ús de distribuïdor). Per últim, a l'exterior del castell, les obres condicionaran les escales del pati d'armes i de la plaça.

Amb aquesta reforma, s'acabaran els treballs que van quedar a mig fer a finals dels anys 90. Apart d'instal·lar enllumenat, climatització i fer els diferents acabats, els treballs restituiran la volumetria original de l'ala oest (entre la sala gòtica i la torre major) i recuperaran alguns dels espais emblemàtics del conjunt (com ara les cavallerisses).

Tot i que els treballs durin més d'un any, això no serà impediment perquè el castell de Calonge aculli tant el mercat medieval com els concerts del festival de música Interludi (que, com sempre, es faran al pati d'armes).

BCIN des del 1949

El castell de Calonge és un monument que va ser declarat BCIN el 22 d'abril de 1949. L'edifici té una superfície total de 1.582 metres quadrats construïts. L'any 1979 el castell estava en estat ruïnós i sense ús, fins que es va portar a terme una reforma que va permetre adequar una part de l'edifici com a seu de l'Ajuntament (on s'hi va estar fins al 1998).

Aquesta intervenció va permetre redescobrir les façanes i el pati d'armes, i modificar substancialment la imatge del conjunt. Es van eliminar els edificis ruïnosos que ocultaven la torre major, i les dues escales que donaven accés a la planta noble des de la plaça es van substituir per una altra, totalment nova. A més, també es van renovar tot el pati d'armes i la façana nord del cos de la sala gòtica. Durant els anys 80 i 90 es van fer petites intervencions fins que a finals dels anys 90 va tenir lloc un projecte de reforma que va quedar inacabat, i que és el que ara s'enllestirà.