L'Ajuntament de Girona s'estalviarà més d'1,7 MEUR després de renegociar tres préstecs bancaris

El nivell d'endeutament del consistori és del 60%, 15 punts per sota del límit màxim permès

L'Ajuntament de Girona aconseguirà un estalvi d'1.724.481'93 euros després de renegociar tres préstecs que tenia contractats amb diversos bancs. Es tracta dels tres darrers préstecs contractats per l'ajuntament, tots destinats al pagament d'inversions a la ciutat.

La regidora d'Hisenda i Règim Interior, Maria Àngels Planas, ha explicat que aquesta operació s'ha pogut fer gràcies al canvi en les condicions del mercat financer i la "voluntat d'estalvi" del consistori. El nivell d'endeutament de l'ajuntament és actualment del 60%, 15 punts per sota del límit permès per a les corporacions locals (75%).

L'Ajuntament de Girona ha renegociat amb diferents bancs les condicions de tres préstecs que havia contractat per pagar inversions a la ciutat. Segons ha explicat la regidora d'Hisenda, s'ha pogut tancar l'operació perquè han canviat les condicions del mercat financer, així com per la possibilitat prevista en el pressupost del 2014 de substituir qualsevol operació abans del venciment quan se'n pugui obtenir una altra que representi un cost financer inferior.

Concretament, es tracta dels últims tres préstecs que el consistori ha contractat. Un es va signar el 2011 amb el BBVA per un import de 881.830'76 euros; els altres dos són del 2012 i el 2013, signats amb el Banco Santander per un import de 4.000.000 euros, i 5.000.000 euros. Per tal de renegociar les condicions d'aquests tres préstecs ha estat necessari cancel·lar-los, operació que no ha tingut cap cost per a l'ajuntament ja que la comissió de cancel·lació total dels tres préstecs era del 0%.

Aquests tres préstecs a llarg termini (49 trimestres, 10 i 11 anys respectivament) s'han substituït per tres préstecs amb unes condicions econòmiques millorades que ha ofert "la Caixa". Aquest estalvi es produirà durant els anys que manquen d'amortització dels préstecs.

Des del consistori remarques que el nivell d'endeutament de l'ajuntament està sensiblement per sota dels límits màxims legals. Actualment, a Girona és del 60%, 15 punts per sota del màxim que estableix la llei estatal per a les corporacions locals.