L'expolicia que va matar la cunyada a Caldes s'enfrontarà també a una condemna per lesions psíquiques

Va cometre el crim davant les dues filles de 6 i 11 anys

L'expolicia municipal de Girona ha tornat aquest dilluns davant del jutge de violència domèstica. Aquest tràmit, que en l'argot judicial es coneix com a indagatòria, és el darrer pas abans no es tanqui la instrucció del crim, el cas s'elevi a l'Audiència de Girona perquè fixi data per al judici i les parts facin els seus escrits (tant d'acusació com de defensa).

Avui, com ja ha fet en les anteriors ocasions, l'acusat, Antonio Alcaraz, gairebé no ha obert boca. De fet, s'ha limitat a ratificar les declaracions que fins ara ha fet amb comptagotes i, només a preguntes del seu advocat, ha afegit que a la presó es troba sota tractament psiquiàtric, supervisat per un metge.

El seu pas pel jutjat s'ha fet seguint els passos que marca la llei, un cop ja s'ha dictat la interlocutòria de processament. L'escrit, que porta la signatura del titular de violència domèstica, recull els delictes pels quals Antonio Alcaraz s'asseurà a la banqueta dels acusats i que apareixeran a l'escrit de la fiscal, Sandra Fajil.

Dels quatre delictes que consten a la resolució, n'hi ha dos que ja es coneixien des d'un bon principi. Són els d'assassinat (per haver mort la cunyada a ganivetades) i el de temptativa d'assassinat (per haver apunyalat també la dona al coll). Aquest darrer, amb l'agreujant de parentiu.

Lesions psíquiques agreujades

Però a més d'aquests delictes, el jutjat especialitzat en violència domèstica també en fa constar dos més a la interlocutòria: els de lesions psíquiques agreujades (que es recullen als articles 147 i 148.3 del Codi Penal). I és que, quan l'expolicia va matar la víctima, al seu davant hi tenia les nebodes de 6 i 11 anys. Les nenes van presenciar l'atac i, després que Antonio A.S. marxés, van ser elles qui van trucar l'àvia dient-li que l'acusat havia mort la seva mare.

Els informes fets per psicòlegs i psiquiatres -se n'han incorporat fins a tres a la causa- conclouen que les petites patiran seqüeles per tota la vida. Per això, la resolució també processa Antonio Alcaraz per dos delictes de lesions psíquiques agreujades (un per a cadascuna de les nenes) i que estan penats amb condemnes d'entre 2 i 5 anys de presó.

La interlocutòria de processament, com fixa la llei, també estableix una fiança, que entre d'altres es destinarà a cobrir les indemnitzacions del crim. En aquest cas, la que imposa el jutjat per a l'acusat ascendeix als 200.000 euros.

Tribunal professional

Quan el cas arribi a l'Audiència de Girona, el judici no es farà per la via del jurat popular. Com que hi ha altres delictes a banda de l'assassinat, serà un tribunal professional (format per tres magistrats) qui presideixi la vista contra l'expolicia.

El crim va tenir lloc a primera hora del 28 de maig de l'any passat. Alcaraz, que estava en procés de separació, es va presentar amb el cotxe davant el domicili de la seva cunyada, situat a la urbanització Llac del Cigne de Caldes de Malavella.

L'acusat, que culpava la víctima de la seva situació, va bloquejar la sortida del garatge amb el seu cotxe. Llavors, quan la seva esposa, la seva cunyada i les seves nebodes marxaven de casa, va baixar del vehicle i va apunyalar les dues dones al coll.

La seva cunyada va morir allà mateix, sense que els policies que van arribar primer a l'escena del crim i els sanitaris que la van atendre després poguessin fer res per salvar-li la vida. A la seva dona, el mateix acusat la va portar fins a l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès), on la van intervenir d'urgència.

Fins ara, l'expolicia no ha relatat com va actuar en el moment del crim (ni davant del jutge ni davant de la policia). Sosté que només recorda el moment en què va entrar al garatge i que, després, ja es va veure amb el ganivet ensangonat a la mà i escoltant la seva dona demanant-li que la portés a l'hospital.

D'ençà que Alcaraz ha ingressat a presó, no ha tingut problemes de comportament dins el centre penitenciari. Ara, però, demanaran que s'incorporin a la causa els informes mèdics que se li han fet a la presó, per veure quin tipus de tractament i pastilles rep (si és l'estàndard que se sol fer a altres interns o bé específic).