Mig miler de catalans s'han registrat per votar a Perpinyà el 9-N

La Casa de la Generalitat estarà oberta de les nou del matí a les vuit del vespre

Mig miler de catalans ja s'han registrat per poder votar el 9 de novembre a Perpinyà. Per fer-ho, cal que abans es donin d'alta al registre de catalans a l'exterior, a banda de presentar el DNI o passaport.

També poden anar a votar directament el proper diumenge si presenten un document del consultat espanyol que demostra que són residents a l'estranger. El punt de votació serà la Casa de la Generalitat a Perpinyà, que estarà obert de les nou del matí a les vuit del vespre. Una quinzena de persones s'han presentat voluntàries per estar a la mesa i recollir els vots.

De moment no s'ha previst cap dispositiu especial de seguretat i simplement s'ha notificat a l'ajuntament que es farà aquesta activitat.

Fins ara ja s'han registrat 500 catalans per poder votar el proper diumenge 9 de novembre. Per poder votar fora de Catalunya cal que els interessats es donin d'alta abans al registre de catalans a l'exterior, a banda de presentar el DNI o passaport en el moment de la votació. Des de la Casa de la Generalitat de Perpinyà aquests darrers dies estan informant tots aquells catalans que resideixen a la Catalunya del Nord i que també volen votar. 

Segons ha explicat el nou director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, podria ser que finalment hi hagués més gent que votés el diumenge a Perpinyà ja que també hi ha una altra fórmula per emetre el vot. Es tracta d'un document anomenat PERE que emet el consulta espanyol i que demostra que s'és ciutadà espanyol resident a l'estranger. Per això, diumenge hi podria haver persones que, tot i no estar donades d'alta al registre de catalans a l'estranger -que depèn de la Generalitat- anessin a la mesa amb el document del consolat.

Votacions a la Casa de la Generalitat

L'únic punt de votació que hi haurà a la Catalunya Nord estarà ubicat a la Casa de la Generalitat, que estarà oberta de les nou del matí a les vuit del vespre. Ja han rebut la petició de quinze persones per ser voluntàries i, finalment, s'escolliran sis voluntaris que es dividiran en dos torns de tres persones. "Crec que la Generalitat ha fet molt bé de facilitar aquest punt de votació perquè sinó aquells catalans que volen participar haurien hagut d'anar a Barcelona", ha recordat Puigbert, que destaca que hi ha gent que té moltes ganes de participar del 9-N.

Puigbert també ha explicat que no hi ha previst cap dispositiu especial de seguretat pel dia de la votació. Segons apunta, han notificat a l'Ajuntament de Perpinyà que es durà a terme aquesta activitat a la Casa de la Generalitat perquè en tingui constància. Ara bé, també reconeix que d'ara al diumenge "poden passar moltes coses". 

El de Perpinyà és un dels 19 punts de votació que el Govern ha facilitat a l'estranger perquè els catalans residents a d'altres països també puguin participar de la votació. El recompte dels seus vots serà diferent i no es podrà a donar a conèixer el dilluns 10, com sí passarà amb la resta de vots emesos a Catalunya, perquè cal validar-los per comprovar que no hi hagi duplicitats.