Descobreixen dues noves estances a la vil·la romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter

La darrera campanya ha tret a la llum els mosaics i les pintures dels nous espais

Aquest divendres finalitza la setena campanya d'excavacions a la vil·la romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter (Gironès) que va començar el 29 de setembre. Els treballs han tret al descobert dues noves estances que inicialment formaven part del sector residencial, conservant-se restes del paviment de mosaic i les pintures parietals que orname

ntaven les sales. Al segle IV d.C., però, les habitacions van passar a formar part de la zona industrial, convertint-se en espais d'emmagatzematge. Els treballs també han permès finalitzar l'excavació del sector occidental de la vil·la on s'ubicaven dues grans premses de vi i tot un seguit de dipòsits annexes. La vil·la del Pla de l'Horta és un jaciment d'extraordinària importància pel coneixement de Girona i el seu entorn en època romana, tant pel volum d'informació científica que aporta com pel seu estat de conservació -ja que en alguns sectors els murs conserven gairebé dos metres d'alçada- que el converteixen en un establiment d'alt valor didàctic.

La campanya d'enguany, que finalitza aquest divendres sota la direcció de Lluís Palahí, ha permès descobrir dues noves estances que inicialment formaven part del sector residencial, conservant-se restes del paviment de mosaic i les pintures parietals que ornamentaven les sales.

Al segle IV d.C., però, les habitacions es van reformar i van passar a formar part de la zona industrial, convertint-se en espais d'emmagatzematge on hi havia un seguit de grans gerres d'emmagatzematge (dolies), per a gra o líquids. Els treballs també han permès finalitzar l'excavació del sector occidental de la vil·la on s'ubicaven dues grans premses de vi i tot un seguit de dipòsits annexes. 

Aquests elements s'afegeixen a la part ja documentada en campanyes anteriors i que dibuixen una gran vil·la amb un espai residencial molt ampli i luxós. Fins al moment, s'han documentat fins a deu estances que en algun moment varen disposar de paviments de mosaic però també hi ha una extensa zona industrial que demostra l'extensió i importància de l'explotació. L'evolució de l'edifici -que va ser construït a mitjans del Segle I aC, poc després de la pròpia fundació de a ciutat de Gerunda i va existir com a mínim fins als segles V-VI dC- amb elements com la reconversió de part de la zona residencial en espai d'emmagatzematge a partir del segle IV d.C., aporten valuosa informació sobre l'evolució i canvis de l'economia, però també dels costums dels habitants de la ciutat de Girona i el seu entorn al llarg del període romà.

Les excavacions formen part d'un projecte de recerca de llarg abast impulsat pel Laboratori d'Arqueologia i Prehistòria de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona, l'Ajuntament de Sarrià de Ter i la Diputació de Girona. Aquest projecte té tres objectius bàsics: científic amb l'excavació i estudi de la vil·la; patrimonial, amb la consolidació i adequació del jaciment i la seva futura obertura al públic, i formatiu, ja que els treballs es realitzen amb la participació d'estudiants universitaris d'arqueologia.