L'exili cultural català tindrà un 'refugi permanent' a Agullana

Acollirà a partir de febrer una exposició amb materials originals, projeccions i documents inèdits

Entre la darrera setmana del mes de gener i la primera del mes de febrer de l'any 1939, Agullana (Alt Empordà), concretament el coll de la Manrella, va ser una de les vies de fuga de l'exili republicà on hi ha instal·lat un monument dedicat al president de la Generalitat, Lluís Companys. A més, l'anomenat Mas Perxés de la població acollí la presidència de la Generalitat i d'altres càrrecs del Govern així com nombrosos intel·lectuals de la Institució de les Lletres Catalanes. Per tot això, segons l'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, aquest municipi empordanès va decidir l'any 2009 impulsar un centre d'interpretació sobre l'exili cultural català. Un projecte que la crisi econòmica va anar endarrerint i que ara, i gràcies a un fons europeu FEDER que ha cobert bona part dels 118.000 euros del seu pressupost, veurà la llum el pròxim mes de febrer.

L'objectiu del centre d'interpretació d'Agullana, que s'instal·larà a la primera planta d'un edifici municipal situat a la plaça de l'Església, és complementar l'oferta expositiva i educativa del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera. Així, passarà a formar part de les rutes de l'exili senyalitzades l'any 2009 pel Memorial Democràtic, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i el MUME.

El centre expositiu s'integrarà en una proposta conjunta amb el Museu Memorial de l'Exili. L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, ha recordat que el MUME tracta l'exili des d'un punt de vista global que, gràcies al nou centre d'Agullana, permetrà als visitants "completar el relat històric del MUME" perquè tractarà un aspecte concret com és el de la cultura, el que és una "oportunitat per millorar l'oferta patrimonial i museística" de la zona.

Segons ha explicat el seu responsable, Enric Pujol, l'exposició permanent comptarà amb objectes originals de l'época com publicacions diverses, objectes cedits temporalment pel MUME i mitjans interactius per oferir una visió global de la qüestió. Amb tot, i condicionat per les reduïdes dimenssions de la sala que acollirà l'exposició (70 m2), el centre apostarà per les projeccions audiovisuals per complementar la seva oferta que s'estructurarà en cinc àrees diferents.

Una d'aquestes projeccions és el documental 'Una cultura a l'exili' fet expressament i realitzat per Gerard Bagué. Un documental que compta amb la participació d'historiadors com Josep Maria Terricabras, per exemple, i que narra la "desertització cultural" que va patir Catalunya després de la Guerra Civil. Els 20 minuts que dura el documental serveixen per oferir al visitant una visió completa del que va suposar l'exili de figures com Pau Casals, el doctor Josep Trueta o Pompeu Fabra.

L'alcalde d'Agullana, Alfons Quera, espera que el nou centre expositiu serveixi per posar en valor el patrimoni històric del municipi i de la comarca i que esdevingui un espai de referència per la seva qualitat expositiva i rigor històric. A més, un dels objectius del nou equipament és que sigui un motor de reactivació econòmica del teixit comercial de la població.