La 53a Fira de Mostres de Girona s'obre a la robòtica i la impressió en 3D

L'espai s'ha ampliat un 17%

La 53 Fira de Mostres de Girona, l'aparador econòmic de la demarcació, ampliarà un 17% l'espai d'exposició i arribarà a tenir gairebé 50.000 metres quadrats. Tot i que d'un any per l'altre el número d'estands no creix massa (es passa de 382 a 386), l'organització subratlla que el certamen és un reflex que l'economia es recupera, perquè les empreses i institucions contracten més superfície. La fira se celebrarà del 29 d'octubre al 2 de novembre i, per primer cop, s'obre a la robòtica i a la impressió en 3D.

El certamen d'aquest 2014 té com a lema 'Negoci i talent actiu' i, en paral·lel a la fira pròpiament dita, inclourà noves edicions del 'Saló de l'Emprenedoria' o el 'Girona City Talent'. La Fira de Mostres -el certamen, com se'l coneix popularment- és l'aparador del teixit industrial, agrícola i comercial de les comarques gironines. Aquest 2014 la mostra arriba a la seva 53a edició, i després d'uns anys en què reduïa espais arran de la crisi econòmica, ara els torna a ampliar. En total, la Fira de Mostres ocuparà un 17% més de superfície, arribant fins a gairebé els 50.000 metres quadrats.

D'aquests, 10.820 seran sota sostre (entre el Palau de Fires i les carpes exteriors) i 36.971 es trobaran a l'exterior dins el parc de la Devesa. En total, en aquesta 53a edició es comptarà amb 386 estands. Són una mica més que l'any anterior, però l'organització subratlla que allò que compta sobretot és que es creix en espai.

"Tornem a incrementar els metres quadrats del certamen, perquè ara les empreses del territori contracten més superfície per als seus estands; això vol dir, sempre dins la prudència, que la situació econòmica millora", assegura la regidora de Turisme i Comerç, Coralí Cunyat. Com sempre, la Fira de Mostres és, abans que res, multisectorial.

Els visitants que s'hi acostin (l'any passat van ser 100.000) hi podran trobar de tot. Els sectors més representats seran els de serveis, empreses, turisme i oci (30,80%), seguit dels mobles, la decoració i la construcció (28,40%). A aquests els segueix tot el ram de l'alimentació (17,60%), la indústria i el jardí (15,6%), el motor (4,4%) i les mascotes (3,1%).

A més, aquest any, per primer cop, s'hi incorpora un nou àmbit: la robòtica i la impressió en 3D. L'espai vol ser un punt de trobada per a professionals i aficionats d'aquesta tecnologia. S'hi faran demostracions sobre l'aplicació de les impressores 3D a la indústria i també exhibicions de robòtica educativa.

Jornades i ponències

La Fira de Mostes, que obrirà portes el dia de Sant Narcís, no es queda només en l'espai expositiu. L'organització vol posar l'accent sobre l'emprenedoria i el talent, i per això el certamen també serà seu de jornades i ponències. S'hi farà la segona edició del 'Girona City Talent' (els 30 i 31 d'octubre), centrades en temes com les smartcities, Internet o les noves tendències culturals.

A més, segons explica el seu organitzador, Eduard Batlle, aquest 2014 per primer cop en paral·lel a les jornades s'estrenarà un nou espai, batejat com 'El vermut'. Aquí, s'aprofitarà un ambient més distès per debatre temes com l'enoturisme, la cuina o aplicacions mòbils com l'Instagram.

El certamen també comptarà amb una nova edició del 'Saló de l'Emprenedoria', que impulsa l'Associació de Joves Empresaris de Girona (Ajeg). Aquest 2014, com a plat fort hi haurà una ponència de l'expert en economia Leopoldo Abadía, una de les veus autoritzades per analitzar la situació econòmica actual i autor del llibre 'La crisi Ninja i altres misteris de l'economia actual'.

Dins les diferents jornades, activitats i ponències paral·leles, també hi haurà una cinquena edició del Ginteriors (on es reivindicarà la figura de l'interiorista). I com a curiositat, aquest 2014, per primer cop, el pavelló exterior dedicat a decoració i construcció comptarà amb un estand de la marca sueca de mobiliari Ikea.

La 53 edició de la Fira de Mostres durarà cinc dies i tancarà portes el 2 de novembre. La inauguració oficial es farà el dia de Sant Narcís a la tarda. El certamen obrirà cada dia de les deu del matí a les vuit del vespre. L'entrada costarà 4,5 euros, però els dies 30 i 31 d'octubre, aquest preu es rebaixarà fins als 2 euros.

Direcció de Fira i Auditori, per a finals d'any

La presentació de la Fira de Mostres s'ha fet sense que encara s'hagi desencallat qui ostentarà la direcció de la Fira i de l'Auditori-Palau de Congressos. A l'anterior directora, Marta Plasencia, l'Ajuntament li va rescindir el contracte quan portava només sis mesos al càrrec, perquè no va complir les expectatives.

La regidora de Turisme i Comerç ha explicat que la intenció de l'Ajuntament és clara: tenir només una persona que ostenti la direcció dels dos equipaments. Coralí Cunyat, però, diu que entremig hi ha traves legals i administratives, arran de l'entrada en vigor de la llei de racionalització local (l'ARSAL), i que el consistori ha encarregat un estudi -que ja té a les mans- per veure quina és la millor fórmula per tirar endavant la contractació. En tot cas, com ja ha deixat clar el vicepresident de la Cambra de Comerç, Joaquim Maria Caula, entitat que també està representada al patronat de la Fira, aquest és un afer "que comptem desencallar abans de finals d'any".