Figueres prohibirà el pas de camions de gran tonatge pel centre d'aquí 15 dies

Els transportistes que se saltin la mesura seran multats amb 89 euros

La Guàrdia Urbana ha iniciat una campanya de dues setmanes per informar els conductors de camions de mercaderies de més de 5,5 tones que a partir d'ara ja no poden circular pel casc urbà de Figueres. Al llarg de quinze dies, muntaran controls aleatoris a alguna de les cinc entrades de la ciutat.

El sergent de la Guàrdia Urbana de Figueres, Roman Martínez, ha detallat que els camioners que estiguin de pas no poden circular per les vies de la població, sinó que han d'utilitzar rutes alternatives que evitin passar pel centre. En canvi, els transportistes que hagin d'anar per força a Figueres, perquè van a empreses de la zona, han de demanar permís omplint un formulari per Internet.

"És molt senzill, només cal anar a l'apartat d'Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà, omplir el formulari explicant per què han de passar pel centre i tindran autorització", ha explicat Martínez. A través del web, a més, també informen als transportistes de quina ruta alternativa poden seguir per evitar la ciutat. De moment, només aturen els camioners per informar-los però un cop passat aquest període, els multaran amb 98 euros.

El sergent ha especificat que l'ordenança municipal ja preveia aquestes sancions i, de fet, l'Ajuntament de Figueres ja va instal·lar els rètols informant de la prohibició el passat juliol. "El que passa és que faltava la senyalització de Foment, a les vies estatals", ha explicat Martínez. Aquestes vies estatals són, precisament, les entrades principals a la població. Per això, han començat la campanya informativa un cop completada la instal·lació de senyalització.

La prohibició de circulació de camions de gran tonatge a Figueres permetrà, segons Martínez, pacificar el trànsit al centre de la vila i guanyar en qualitat de vida. Les restriccions a la capital de l'Alt Empordà se sumen a les limitacions de pas de camions al llarg de tota la carretera N-II i també són una reivindicació de la societat civil perquè durant set mesos la plataforma ciutadana Figueres Democràcia va convocar mobilitzacions contra el pas de camions.

Ni cap ni peus

Durant la primera hora de campanya informativa, la Guàrdia Urbana ha aturat i informat 17 camioners. Un d'aquests transportistes, Jordi Planas, es pren la prohibició amb resignació i ha lamentat que "cada vegada calgui més paperassa" per poder treballar. Tot i això, ha afirmat que no quedarà altre remei que omplir el formulari per poder anar a buscar grava.

Un altre dels camioners, Juan Antonio López, és més recelós i ha opinat que la mesura "no té cap ni peus". "Quan estàs en trànsit ja evites passar per dins la població perquè saps que no pots, si passem per aquí és perquè ho hem de fer", ha afirmat. López creu que és "poc pràctic" haver de tramitar autoritzacions per poder "passar per dos carrers".