La nova mesquita de Palafrugell s'ubicarà finalment a la zona industrial

L'Ajuntament i la comunitat musulmana han arribat a un acord

Satisfacció a l'Ajuntament de Palafrugell després d'haver arribat a un acord definitiu amb la comunitat musulmana per a la construcció del futur centre sociocultural i religiós a la zona industrial, just darrere del parc de Bombers. L'espai es troba situat al carrer de la Indústria, fent cantonada al carrer Trefí, en una parcel·la de 1.500 metres quadrats edificables, juntament amb un terreny de 900 metres quadrats, al carrer Trefí, per a aparcament.

La inversió va a càrrec de la comunitat musulmana que no ha rebut cap ajut públic en tractar-se d'un projecte privat. Com que ja havien comprat en subhasta pública dues parcel·les municipals a la zona de la Sauleda, on inicialment s'havia decidit ubicar-hi la mesquita, l'import es retornarà en forma de permuta dels terrenys o amb el reemborsament de la inversió segons s'acordi.

La marxa enrere del regidor fa inviable el projecte a la Sauleda

A banda de les dues parcel·les municipals, els promotors havien de comprar dues finques més a tocar per tenir l'espai necessari. Un d'aquests terrenys era propietat del regidor de CiU Frederic Prats, titular d'Obres i Projectes al consistori, un fet que va ser motiu de polèmica després que ERC denunciés possibles irregularitats en el procés, entenent que hi havia un possible lucre personal així com manca de consens polític. Finalment el regidor ha decidit fer marxa enrere i no vendre els terrenys, fet que ha fet inviable la construcció del centre a la zona.

L'alcalde del municipi, Juli Fernández (PSC), ha criticat l'actitud "populista" i la "campanya d'intoxicació" que al seu entendre ha dut a terme ERC en relació a aquest tema i ha valorat positivament l'acord a què s'ha arribat finalment amb la nova ubicació. En aquest sentit ha reconegut el "gran esforç" que ha fet la comunitat musulmana en comprendre que calia optar per la segona opció després de veure les "resistències" que hi havia a l'entorn de la Sauleda.

Fernández ha recordat que aquesta comunitat es reuneix actualment en uns baixos del carrer Velázquez, obert l'any 1999 quan hi havia 500 musulmans al municipi. "Ara ja són més de 3.000 persones, no tenien espais alternatius i feia molt de temps que reivindicaven un espai nou; estem satisfets d'haver trobat una solució a una realitat social d'un col·lectiu important que requeria un espai privat", ha afegit l'alcalde en una entrevista a l'ACN.

Pel que fa als terminis, la llicència urbanística per a la construcció d'aquest centre no podrà ser demanada fins a la finalització de la tramitació del POUM que es preveu a finals d'any. De forma paral·lela, caldrà tramitar la llicència específica d'activitat per a ús religiós. Tots els costos d'adquisició dels terrenys, tramitacions i construcció del centre aniran a càrrec de la comunitat musulmana.