Banyoles serà Vila Europea de l'esport el 2015

És un segell de qualitat que atorga l'Associació de les Capitals Europees de l'Esport (ACES)

L'Ajuntament de Banyoles ha anunciat aquest matí que la ciutat ha estat escollia com a Vila Europea de l'esport durant tot el 2015. "És un segell de qualitat que ens ajudarà a presentar-nos i a posicionar-nos en el món de l'esport a nivell internacional", ha afirmat l'alcalde, Miquel Noguer, satisfet per aquest reconeixement. De fet, l'equip de govern feia temps que hi treballava per aconseguir-ho.

Aquest distintiu només es pot aconseguir un cop superada l'auditoria de l'Associació de Capitals Europees de l'Esport. El juliol passat, un comitè avaluador va visitar la ciutat. Durant la trobada es van mantenir reunions amb els clubs esportius i es va visitar el camp de regates de l'Estany, el Centre català de rem olímpic, la residència per esportistes de la Federació Catalana de Rem, el Centre de tecnificació esportiva de la Farga, o la Càtedra d'Esport i Educació Física de la Universitat de Girona, entre d'altres. Així mateix, es va posar molt èmfasi en la col·laboració de les entitats esportives banyolines amb les entitats i projectes socials.

Entre els deu criteris que s'avaluen, figura la qualitat de les instal·lacions, l'organització de proves esportives, la responsabilitat i ètica, entre d'altres. Es basa en la idea que l'esport és un element d'agregació de la societat, de qualitat de vida, de benestar psicofísic dels individus i de total integració dels grups socials necessitats. ACES només donarà un màxim de 18 segells de Vila europea 2015 a tot Europa. També, hi haurà 18 ciutats, i una capital, que aquell any serà Torí (Itàlia).

La ciutat rebrà el distintiu el pròxi novembre a Brussel·les. 

Des del 2009 Banyoles ha acollit una prova esportiva internacional

L'experiència en esdeveniments esportius internacionals, la gestió esportiva, el desenvolupament de la destinació en turisme esportiu són alguns de los motius que han ajudat a Banyoles a optar al reconeixement de Vila europea de l'esport 2015. Un altre dels aspectes destacats és l'especialització amb els esports adaptats per a persones amb discapacitat física.

Pel que fa a les últimes proves internacionals el 2009 Banyoles va acollir la Copa del món de rem, el 2010 el Campionat del món de piragüisme en Marató, el 2011 la Copa d'Europa de triatló, el 2012 la Copa del Món de triatló, el 2013 la Copa d'Europa de triatló, i aquest juliol del 2014 la Copa d'Europa de triatló.

Banyoles ja és destinació turística esportiva

L'Agència Catalana de Turisme certifica amb el segell de destinació de turisme esportiu els municipis de Catalunya que disposin d'infraestructures i serveis d'alta qualitat per a la pràctica de l'esport. El 2003 va ser el primer municipi en obtenir la certificació. A més, Banyoles va ser subseu olímpica el 1992. La ciutat i el Pla de l'Estany acullen més de 50 esdeveniments esportius cada any i també Banyoles és seu des del 2005 de la primera Càtedra d'Esport i Educació Física de la Universitat de Girona.