Costes tanca el camí de ronda de la cala on va morir una turista a Portlligat

L'Estat farà un estudi per arranjar el tram, d'uns 300 metres, ja que és perillós

Dilluns passat una roca d'aquesta cala es va desprendre de la paret de pissarra que la flanqueja i va caure damunt d'una turista francesa, acabant amb la seva vida a l'acte. Després de l'accident, el servei de Costes va fer una primera inspecció a la zona just l'endemà i van decidit tancar provisionalment l'accés a la cala. 

Aquest dimarts, en una segona visita més exhaustiva, els tècnics han decidit que no només és perillós que la cala sigui accessible sinó que el tram de camí de ronda per arribar-hi tampoc és segur. "En molts punts el camí és més perillós que no pas el risc de despreniments a la cala", ha reconegut Planella.

Es tracta d'un camí que voreja el mar des de certa alçada i que no té cap mena de protecció i, en ocasions, s'ha de caminar per sobre de pedres de pissarra. Per això, d'acord amb l'Ajuntament de Cadaqués, han decidit tancar 300 metres d'aquesta via que, per banda i banda, van a parar a la petita cala on es va produir l'incident, situada entre s'Alqueria petita i la platja de Sant Antoni.

Tancament definitiu

El director del servei de Costes a Girona, Jordi Planella, ha explicat que posaran uns rètols homologats on es podrà llegir 'Perill d'esllavissades' i també una tanca de fusta per barrar el pas. El tancament d'aquest tram del camí de ronda serà definitiu fins que no hi hagi un estudi redactat per veure com es pot millorar el camí. "Si algú passa i se salta la senyalització serà sota la seva responsabilitat perquè nosaltres informem de que és un tram perillós", ha advertit.

Segons Planella, els diners que el ministeri dedica al litoral gironí ja estan adjudicats aquest any i, per tant, caldrà esperar noves partides per poder fer l'estudi i les obres que calgui per assegurar el camí. "La disponibilitat pressupostària és la que és i tenim un pressupost limitat per al manteniment de la costa", ha reconegut Planella. 

En un primer moment, els tècnics es van plantejar assegurar amb malles metàl·liques la paret de pissarra que hi ha a la cala -d'on es va desprendre la roca- però, finalment, aquesta opció queda descartada. "Si fem aquesta mesura en aquest punt ho hauríem de fer a tota la costa i això no seria assumible", ha manifestat. 

Per la seva banda, l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, s'ha mostrat satisfet per la decisió i ha remarcat que d'aquesta manera el perill "queda anul·lat". Figueras ha recordat que tota la costa de Cadaqués és a base de pedra de pissarra que, a còpia de l'embat del vent i les onades, pot arribar a desprendre's. Per això, ha qualificat la mort de la turista de "fatalitat".