El jove agredit a Mestalla celebra que el jutge hagi citat a declarar els policies agressors

Rafel Martín diu que vol arribar "fins al final"

Rafel Martín, el jove de Cadaqués que va denunciar cinc policies per haver-lo agredit durant la final de la Copa del Rei a Mestalla per dur una estelada, ha celebrat que el jutjat de València que instrueix el cas hagi admès una part de la querella presentada i hagi citat a declarar els policies. "Estic content perquè es jutjarà una actuació policial que va ser inacceptable", ha apuntat Martín, que espera que el seu cas serveixi perquè "cap català hagi de passar pel que jo vaig passar pel simple fet de ser-ho".

Tot i reconèixer que la part de la querella acceptada "és la important", Martín ha afegit que recorrerà per "desmuntar les mentides dels policies" i "arribar fins el final costi el que costi". Tot i que ja han passat gairebé quatre mesos, Rafel Martín encara recorda "com si fos ahir" els fets que van tenir lloc durant la mitja part de la final de la Copa del Rei a Mestalla. És per això que valora molt positivament la decisió del Jutjat d'instrucció número 21 de València d'admetre parcialment la querella que va presentar i demanar l'apertura d'un judici de faltes contra els policies. 

Martín, que ha agraït la professionalitat i dedicació de Carles Monguilod, el seu advocat, assegura que "tot i confiar en la justícia" mai va creure realment que els fets poguessin ser jutjats. "Hem aconseguit que els fets siguin jutjats i això ja és un èxit", ha afirmat. Amb tot, el que espera Martín és que, més enllà del que dictamini el jutge, el seu cas serveixi perquè "cap català hagi de passar pel que jo vaig passar per simple fet de ser-ho".

Rafel Marín també ha assenyalat que tot i que la part accepatada de la querella "és la important", la que aborda l'agressió, recorrerà per demanar que també es discuteixi en judici oral si va existir una detenció il·legal i un delicte de falsedat documental per part dels policies, cosa que el jutge instructor ha donat per descartat de forma unilateral. "El jutge no ha acceptat una part de la querella perquè ha cregut les mentides dels policies com ara que vaig tirar objectes al camp, que vaig incitar el públic contra ells o que vaig empènyer un policia", ha recordat. En aquest sentit, Martín assenyala que "sempre ha dit la veritat sobre el que va passar" i que en tot aquest temps "no ha variat ni un milímetre" les seves declaracions.

Per últim, Martín ha assegurat que continuarà fins el final "costi el que costi" perquè tant ell com la seva família volen que s'esclareixi el que va passar. "El sentiment que gairebé em maten per portar una estelada en un camp de futbol no se m'esborrarà mai, i és per això, que tot i l'esforç econòmic que comporta per a una família treballadora, farem el que faci falta fins el final", ha afegit,

Admesa part de la querella

El passat 31 de juliol, la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 de València, María de las Nieves Molina, va admetre a tràmit la querella de Rafel Martín Faixó per una falta de lesions -i no per un delicte en no haver de rebre un tractament mèdic posterior a la primera assistència, segons la magistrada- i en canvi la desestima pels delictes de detenció il·legal, falsedat documental, lesions i delicte contra la integritat moral.

Així, la magistrada considera que els fets descrits en l'atestat policial, segons el qual Martín Faixó va resistir-se als agents durant la mitja part de la final de la Copa del Rei, "justificaven l'actuació policial per entendre que el querellant podia haver comès un acte de resistència" i que no es pot afirmar que fos una detenció "immotivada, arbitrària i abusiva".

En quant al delicte de falsedat documental, en atribuir al jove de Cadaqués el llançament d'objectes al camp, la jutgessa creu que encara que Martín Faixó estava en el dret de mentir en condició de denunciat i que ell negui els fets "no necessàriament ha de suposar" que els agents signants de l'atestat hagin comès aquest delicte. D'altra banda, tampoc considera que els policies cometessin un delicte contra la integritat mortal perquè no queda acreditat que es produís una "agressió física o ofenses verbals dirigides al mateix caràcter vexatori".