Un gironí, apallissat per la policia a la Copa del Rei per dur una estelada

El jove, veí de Cadaqués, té un ull de vellut i diferents marques pel cos

En Rafa Martín té 26 anys i viu a Cadaqués (Alt Empordà). És soci del Barça i no sol perdre's els partits de l'equip. Dimecres passat, va anar fins a València per animar els jugadors a la final de la Copa del Rei contra el Madrid. Però no va poder acabar de veure el matx a Mestalla.

Segons denuncia, a la mitja part del partit la policia estatal li va donar una pallissa. Mentre anava cap al lavabo, es va trobar un grup d'agents. Ell no sap quants eren, però alguns testimonis amb qui ha parlat diuen entre sis i vuit. "Un d'ells em va agafar pel coll i només va dir-me: 'Ara veuràs, català de merda!'; a partir d'aquí em van començar a clavar cops per tot arreu", explica Martín.

El jove diu que els grup d'agents se'l va endur fins al furgó policial sense deixar d'apallissar-lo. "Hi va haver un moment en què m'asfixiaven tan fort que no podia respirar; jo els deia que em deixessin, que m'estava morint", concreta.

Mentre l'arrossegaven, el jove va caure a terra i va ser aleshores quan explica que li van "trepitjar el cap". Rafa Martín assegura que rebia "per totes bandes" i que l'única cosa que va poder fer era protegir-se i intentar demanar auxili. "En cap cas em vaig defensar", precisa.

Aquella nit, va estar-se ben bé cinc hores emmanillat. Primer els agents de la policia espanyola el van dur a comissaria, d'allà a l'hospital i després, altre cop als calabossos, on va passar la nit. L'endemà va passar a disposició judicial. Segons explica, s'hi va estar ben bé quatre hores fins que el van deixar en llibertat.

"Quan se'm van endur del camp, els policies ni tan sols em van llegir els drets; només ho van fer quan estava a dins del calabós i va arribar la meva advocada", diu. Va ser als jutjats quan va saber de què l'acusaven: d'unes faltes per haver-se negat a identificar-se.

"Va ser per l'estelada"

Martín creu que els policies el van apallissar perquè, a més de la samarreta del Barça, duia una estelada lligada al coll. "Al camp hi havia milers d'estelades, i espero que a ningú més li passés el mateix que a mi; però jo crec que va ser per això", relata.

El jove té un ull de vellut, una rascada a la cara i marques arreu del cos. "Quan ahir vam arribar, vaig fer-me un altre reconeixement: tinc tot el cos macat, marques als canells i una fissura en una costella que em fa respirar amb dificultat", explica. I hi afegeix: "Estic masegat, tinc hematomes al tòrax i contusions a les cames i als genolls".

Amb el nou reconeixement, Martín i el seu pare han anat fins a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Roses (Alt Empordà) per denunciar l'agressió. De moment, aquest és el primer pas, perquè ja han posat el cas en mans d'un advocat i dimarts vinent preveuen presentar una nova denúncia davant els jutjats de València.

"Estic disposat a arribar fins on faci falta", explica el jove de Cadaqués. I conclou: "Vull agrair totes les mostres de suport que he rebut, i dir a aquells qui em recolzen que no abaixaré les mans i que arribaré fins al final".

ERC demanarà explicacions al ministre d'Interior

Esquerra Republicana condemna les agressions que van patir a Mestalla diversos aficionats catalans durant la final de la Copa del Rei per part de la policia per portar estelades. Sobre aquests fets, el diputat al Congrés, Joan Tardà, ha afirmat que 'aquest tipus d'actuacions, en què hi ha ciutadans que són colpejats, insultats i segrestats per la policia pel fet de portar banderes estelades, es vénen repetint des de fa molt de temps'.

Tardà ha avançat que Esquerra Republicana 'demanarà la compareixença immediata del ministre de l'Interior i farà preguntes al Govern per aclarir els fets'. Sobre l'actitud del ministre Jorge Fernández Díaz, ha recordat que 'fa uns quants mesos vam presentar un informe sobre les agressions patides per ciutadans per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per parlar català, i encara estem esperant resposta'. Tardà ha assegurat que 'continuarem denunciant aquests fets, que tenen com a mòbil la catalanofòbia i l'odi als catalans'.

El diputat republicà també ha manifestat que 'ens refermem en la demanda de dimissió del ministeri de l'Interior, que ja vam demanar pels fets ocurreguts a Ceuta, ja que no controla la Policia i la Guàrdia Civil i es nega a depurar els membres d'ideologia feixista i nazi que té dins d'aquests cossos de seguretat'. - See more at: http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerra-republicana-condemna-les-agressions-a-seguidors-catalans-a-la-final-de-la-copa-de#sthash.3ohd9qyA.dpuf
Esquerra Republicana condemna les agressions que van patir a Mestalla diversos aficionats catalans durant la final de la Copa del Rei per part de la policia per portar estelades. Sobre aquests fets, el diputat al Congrés, Joan Tardà, ha afirmat que "aquest tipus d'actuacions, en què hi ha ciutadans que són colpejats, insultats i segrestats per la policia pel fet de portar banderes estelades, es vénen repetint des de fa molt de temps".

Tardà ha avançat que Esquerra Republicana "demanarà la compareixença immediata del ministre de l'Interior i farà preguntes al Govern per aclarir els fets". Sobre l'actitud del ministre Jorge Fernández Díaz, ha recordat que "fa uns quants mesos vam presentar un informe sobre les agressions patides per ciutadans per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per parlar català, i encara estem esperant resposta". Tardà ha assegurat que "continuarem denunciant aquests fets, que tenen com a mòbil la catalanofòbia i l'odi als catalans".

El diputat republicà també ha manifestat que "ens refermem en la demanda de dimissió del ministeri de l'Interior, que ja vam demanar pels fets ocurreguts a Ceuta, ja que no controla la Policia i la Guàrdia Civil i es nega a depurar els membres d'ideologia feixista i nazi que té dins d'aquests cossos de seguretat".