El Govern delimitarà el futur Parc natural de les capçaleres del Ter i el Freser al novembre

Santi Vila assegura que es convertirà en un espai transfronterer

Santi Vila ha visitat aquest divendres l'estació de Vallter 2000, a Setcases (Ripollès), per reunir-se amb alcaldes de la zona i amb el president del Consell Comarcal, Miquel Rovira, per traslladar-los un cop més "el ferm compromís" del Govern amb el futur Parc natural de les capçaleres del Ter i del Freser. Un parc, ha explicat Vila, que el mes de novembre comptarà ja amb una primera proposta de delimitació per iniciar el seu procés de regulació.

Santi Vila també ha anunciat que el Govern treballa amb la idea d'integrar el futur parc amb el dels Pirineus Catalans, que ja funciona a la Catalunya del Nord i que s'estén per les comarques del Capcir, la Cerdanya i el Conflent. Vila ha apuntat que la l'objectiu es crear un gran parc transfronterer que esdevingui un model de gestió compartida i que deixi enrere definitivament "les divisions administratives" que són més pròpies del segle passat.

"Tenim la gran oportunitat de crear un gran parc transfronterer perquè hi ha una gran complicitat amb els municipis veïns de la Cerdanya, el Capcir i el Vallespir per integrar el dos parcs", ha assegurat Santi Vila, que també ha apuntat que a la tardor "es produiran contactes explícits per aprofundir en aquesta relació" i avançar en aquesta futura integració.

Pla de delimitació per a la tardor

Santi Vila ha destacat que en els darrers mesos s'ha intensificat la feina sobre el territori per escoltar les "queixes, pors i demandes" dels municipis que quedaran inclosos al futur parc. Un feina que ha finalitzat "amb un consens absolut" i que ha servit per demostrar que el Govern "està convençut que el futur parc serà un model que combinarà la protecció del medi ambient amb activitats lúdiques i esportives".

Vila ha afegit que un cop demostrat que el parc "no serà una imposició i sí una oportunitat per al territori", el seguent pas es començar els tràmits administratius. "Ara començarem la redacció de memòries econòmiques i la delimitació del parc que es podria presentar formalment el mes de novembre per iniciar el procés reglat d'aprovació", ha puntualitzat Vila.

La creació del nou parc permetrà ampliar el nivell de protecció de l'actual espai d'interès natural, que té unes 12.000 hectàrees en vuit municipis, de les quals, el 80% se situen a Setcases i Queralbs.