El servei de creació d'empreses de Banyoles ha ajudat a obrir 164 negocis des del 2009

El 84% del total continuen en marxa

En quatre anys, el Pla de l'Estany i molt especialment la seva capital ha vist com naixien 164 negocis així com la creació de 186 llocs de treball directes. Aquests emprenedors han comptat amb el suport i l'assessorament del servei de creació d'empreses Banyoles Espai Empresa i Recursos obert el 2009. Des de llavors i fins al 2013 han atès a un total de 688 emprenedors i s'han redactat 217 plans d'empresa.

Per sectors, el més representatiu és el de serveis (un 46%) incloent des de tallers mecànics fins serveis d'atenció a les persones, seguit del comerç (un 29%) i l'hostaleria (19%) -pizzeries, cafeteries, restauració-.

Una altra dada rellevant és que dels 164 negocis creats 138 han aconseguit tirar endavant, és a dir, un 84%. Una xifra que, segons la regidora de Promoció Econòmica, Joana Vilà, demostra que des d'aquest servei es busca sobretot la viabilitat del negoci que els emprenedors tenen en ment a través del pla econòmic i financer. A banda de l'orientació i assessorament, també es fan tasques de seguiment per acompanyar l'emprenedor en els pròxims anys.

El perfil d'emprenedor

L'usuari que ha acudit al servei de creació d'empreses de Banyoles té una mitjana d'edat de 35 anys i estudis secundaris i universitaris. Les dones estan una mica per damunt dels homes, un 53% enfront d'un 47% d'homes l'any 2009, l'any en què hi ha hagut més presència d'emprenedores. En quant a procedència, la majoria són de la capital del Pla de l'Estany, un 65%, seguit d'altres punts de la comarca, un 20% i la resta d'altres puntes com la Garrotxa i el Gironès, un 4 i un 5% respectivament.

Des de l'Ajuntament de Banyoles i del Consell Comarcal de Banyoles fan una valoració positiva de la feina feta i per això han anunciat que el servei continuarà en els pròxims anys. Segons Vilà, s'ha demostrat que és "molt útil" i que ha permès crear nous llocs de treball en un context econòmic de dificultats. El seu ús també ha anat en augment, ja que s'ha passat dels 74 usuaris l'any 2009 als 179 el 2012.

Per la seva banda, Josep Massanellas, conseller del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, ha recordat que hi ha dos projectes més en marxa per facilitar l'emprenedoria i la inserció laboral. Per una banda, el Centre d'Iniciatives Empresarials (NIU), un espai de treball compartit que actualment està al 50% ocupat -queden unes 12 places lliures- i l'Oficina Jove del Pla de l'Estany (DRAC), des d'on s'informa i assessora als joves en matèria de formació, lleure i feina.