Crítiques per les dificultats a l'hora de parlar amb els presos del Puig de les Basses

El degà dels advocats de Figueres recrimina que hagin d'anar acompanyats d'un funcionari

El degà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Joan Ramon Pellicer, ha alertat que advocats i funcionaris judicials estan trigant més de dues hores en poder comunicar-se amb els interns en els primers dies de funcionament de la nova presó del Puig de les Basses. Segons Pellicer, el fet que un funcionari hagi d'acompanyar els advocats a la zona de locutoris "alenteix" molt un procés que a la resta de presons és molt àgil. "Pot ser una presó nova, funcional i amb unes mesures de seguretat extremes, però al meu entendre el sistema de comunicacions està mal dissenyat", ha reblat.

És per això que Pellicer preveu entrevistar-se pròximament amb el director de la presó per buscar una solució al problema. Joan Ramon Pellicer apunta que la posada en servei de la nova presó del Puig de les Basses es traduirà en molts canvis als jutjats de Figueres que requeriran d'un període d'adaptació. "La de Figueres era una presó de preventius, que tenen un tractament diferenciat, i a partir d'ara, a banda dels preventius també hi seran els de compliment de tota la província", ha afegit. Aquest fet farà, segons Pellicer, que els jutjats de Figueres experimentin un creixement molt important de la feina de notificacions.

És per això que ha destacat que amb l'actual sistema de comunicacions amb els presos al nou centre penitenciari, aquest increment podria acabar en col·lapse si no s'agilitza els procés de visita als presos. "No pot ser que per comunicar una llibertat triguis gairebé tres hores", ha alertat. El degà dels advocats creu que aquest fet es deu a "un mal disseny del sistema de comunicacions" que, a diferència del que passa a la resta de presons, obliga a un funcionari a acompanyar l'advocat o el funcionari judicial als locutoris "creuant un pati i diverses portes de seguretat".

Pellicer també apunta que aquesta deficiència podria estar causada pel fet "que la presó no ha obert amb tot el personal necessari " per fer funcionar amb agilitat la seva estructura. "Tot i que el nombre de funcionaris és superior al que hi havia a l'antiga presó de Figueres i a la de Girona i el nombre d'interns és menor, l'estructura de la presó és diferent i requereix més personal", ha explicat.

A l'espera de reunir-se amb el director del Puig de les Basses per tractar la qüestió, Pellicer també ha valorat els aspectes positius de la posada en marxa de la presó. Un d'ells, ha explicat, és el fet que els advocats de Figueres "tindran temes com el de penitenciari que fins ara no tocaven perquè els reclusos no eren de compliment". "Ara tindran més a l'abast un advocat de Figueres que no pas de Barcelona com passava fins ara", ha afegit.

Dos jutges més a Figueres

El degà del Col·legi d'Advocats de Figueres i l'Alt Empordà, Joan Ramon Pellicer, ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Ángel Gimeno, que s'ha acostat als jutjats de la capital altempordanesa per conèixer de primera mà la seva situació. "Han vingut a escoltar i han estat molt receptius davant les nostres demandes", ha apuntat Pellicer.

Una d'aquestes ha estat la d'incrementar el personal dels jutjats per fer front a l'increment de feina en els mesos d'estiu "quan la població es multiplica". En aquest sentit, Pellicer ha afegit que "tots coneixem les mancances del sistema judicial a Catalunya i que no hi han mitjans econòmics", però ha valorat que "en el marc de la disponibilitat de recursos actual", està previst que a finals d'any hi hagi una nova promoció de jutges i que se'n puguin destinar dos a Figueres de reforç en temes civils "que es on portem més endarreriments".