Més de 500 persones assistiran al Congrés d'Arxius i Indústries Culturals a Girona

Provindran de 40 països diferents

Girona acollirà el proper mes d'octubre el Congrés d'Arxius i Indústries Culturals que inclourà tres grans esdeveniments: la 2a Conferència Anual del Consell Internacional d'Arxius, la 9ª Conferència Europea d'Arxius i les 13enes Jornades d'Imatge i Recerca.

Tres actes que s'agrupen sota un títol comú 'Arxius i Indústries Culturals' i que atrauran més de 500 persones d'uns 40 països. El Congrés es realitzarà del 11 al 15 d'octubre al Palau de Congressos de Girona i comptarà amb sis ponències de personalitats com el cuiner Joan Roca o l'escriptor Miguel-Anxo Murado. La trobada té com objectiu buscar estratègies d'innovació i tractar el paper que tenen els arxius en la societat actual.

Durant els quatre dies es portaran a terme sis ponències de personalitats rellevants en el seu àmbit, tot i que no formen part del món de l'arxivística. En primer lloc hi ha el cuiner Joan Roca, que parlarà de la importància que té l'arxiu en el seu procés de creació; la cineasta israeliana Yael Hersonski, autora del guardonat documental sobre el gueto de Varsòvia, 'A Film Unfinished', que exposarà la seva experiència en la recuperació de documents audiovisuals relacionant-ho amb el món del cinema, i l'escriptor Miguel-Anxo Murado que centrarà la seva exposició sobre el futur del passat.

També es podrà escoltar l'historiador i arquitecte Albert Garica Espuche que farà una ponència sobre com exportar el passat al present, el fotògraf Joan Fontcuberta que explicarà com utilitza la documentació dels arxius durant el seu procés de creació i el mestre Jordi Savall que tractarà la seva vinculació en l'àmbit de la recerca als arxius en la ponència 'Fons, interpretació i creació'. Conjuntament amb aquestes ponències, durant el congrés també es presentaran 153 comunicacions - procedents de 38 països diferents - en vuit sessions paral·leles.

Com és sabut, els arxius de tot el món custodien una enorme quantitat de documents textuals, gràfics, cartogràfics, fotogràfics i audiovisuals que constitueixen la matèria amb la qual s'ha format la memòria de la humanitat. Els arxius han estat tradicionalment els encarregats de preservar i organitzar aquesta documentació per donar resposta a les necessitats d'administració dels pobles i fer possible la investigació històrica. Però, a més, la documentació que hi ha als arxius pot tenir altres usos com són la creació de productes de consum en l'àmbit cultural.

Fins ara, la digitalització dels fons documentals ha permès la creació de múltiples recursos culturals accessibles a través d'Internet i altres xarxes de comunicació. Per això, el congrés té previst tractar la potencialitat dels documents per aquesta vessant de la digitalització i establir estratègies d'innovació, tant en el tractament com la organització de la documentació, difusió i explotació, seguint els drets de propietat intel·lectual. En definitiva, la trobada i congrés vol replantejar el paper dels arxius en la societat actual. L'esdeveniment està organitzat per l'Arxiu Municipal de Girona i l'International Council of Archives.

A més, durant aquests dies la ciutat també acollirà tot un conjunt d'activitats que han estat organitzades per un comitè local integrat per arxivers de diferents arxius de Girona. En concret, es realitzaran exposicions a la Casa de Cultura, a la Universitat de Girona i als diferents museus gironins que donin a conèixer la tasca d'aquests professionals. També es publicaran documents com 'Patrimoni documental a Girona', un monogràfic de la Revista de Girona i la guia de lectura 'Els arxius a les novel·les'. Paral·lelament s'han programat cicles de conferències i de cinema que permetran acostar a la ciutat el valor de la documentació.