Últims preparatius a la presó Puig de les Basses per acollir demà els primers reclusos

Avui es revisa la seguretat i protocols de funcionament

Vehicles descarregant material, paquets amuntegats per les diferents dependències i funcionaris ultimant preparatius. Aquest era l'aspecte que oferia aquest dimecres al matí la presó Puig de les Basses de Figueres que en poques hores rebrà els primers interns provinents de l'antiga presó de Figueres. Tot i que el centre penitenciari fa més de tres anys que es va finalitzar, avui tot eren presses per deixar-ho tot en ordre per a l'obertura en una primera fase de tres mòduls d'homes, un de dones, i totes les instal·lacions necessàries per al funcionament de la presó com ara departament d'ingressos, la infermeria o la cuina.

Segons el director del centre, Josep Font, la jornada d'avui s'ha dedicat principalment a revisar els protocols de seguretat, tant interns com externs, a equipar la presó amb material divers i a comprovar el correcte funcionament dels equipaments de la presó com ara la cuina, els sistemes d'aire condicionat o la bugaderia.

Pel que fa a la seguretat, Font ha explicat que aquest matí s'ha fet el que s'anomena zona 0, que consisteix en habilitar tot el sistema de seguretat perimetral i que els resultats han estat "positius" tant pel que fa als efectius humans com als dispositius tècnics i d'enginyeria. Pel que fa a la seguretat interna del recinte, Font ha recordat que tot i estar tancada "la presó s'ha mantingut amb vida" tots aquests anys el que garanteix l'òptim funcionament de tots els dispositius.

La jornada d'avui també s'ha destinat a que bombers i equips d'emergència hagin entrat al centre penitenciari "per conèixer de primera mà la presó i els seus circuits i sistemes de circulació" per ser plenament operatius des de el primer dia.

En quant als protocols de treball intern, Font ha destacat que tot i que es basen en l'experiència dels funcionaris en altres centres, "segur que s'hauran de modificar a la nova realitat" pel que fa a horaris, trasllat de presos i règim intern, però que en aquest sentit "estan tranquils" perquè l'adaptació es farà progressivament a mesura que arribin els reclusos.

Una altre de les tasques que els funcionaris han hagut d'enllestir avui ha estat l'escorcoll i classificació dels efectes personals dels reclusos perquè quan demà entrin a les seves cel·les ja en puguin disposar.

Calendari

La presó Puig de les Basses de Figueres estarà a ple rendiment el primer trimestre del 2015, quatre anys més tard del previst. Acollirà uns 800 reclusos amb una capacitat màxima d'un miler. El calendari amb el que treballa el Departament de Justícia és que el centre obri de forma progressiva. Demà dijous, 26 de juny, es farà el primer trasllat de presos de la vella presó de Figueres (150 reclusos), que tancarà portes i passarà a ser un nou equipament de la ciutat, i quatre dies més tard, dilluns 30, els procedents de la presó de Girona (90), que passa a ser un centre obert. La primera fase es completarà amb el trasllat de 90 reclusos de la presó de Quatre Camins de Barcelona de les comarques gironines l'1 de juliol. Hi haurà una segona fase el mes d'octubre per rebre la resta de reclusos que es troben en altres centres penitenciaris fins arribar a la xifra de 800 interns.

Autobús per enllaçar el centre de Figueres amb la presó

El Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en funcionament aquest divendres, un dia després de l'arribada dels primers reclusos, un nou bus llançadora que unirà el centre de Figueres amb la nova presó del Puig de les Basses, per garantir l'accessibilitat d'aquest equipament amb transport públic. Serà un servei d'autobús directe que unirà l'estació d'autobusos de Figueres amb el nou centre penitenciari, a un preu d'1,70 euros el trajecte, i que funcionarà els divendres a la tarda i els caps de setmana. La resta de dies de la setmana, a partir de demà dijous, s'inclourà una nova parada al Centre Penitenciari Puig de les Basses a la línia de bus ja existent entre Figueres i la Jonquera.

El servei de cap de setmana, consistirà en 10 expedicions el divendres (5 per sentit) i 20 expedicions els dissabtes i diumenges (10 per sentit), amb un temps de recorregut de 15 minuts.

De dilluns a divendres feiners, el servei a la presó es prestarà des de la línia de bus que uneix Figueres i la Jonquera, on hi haurà 8 expedicions (4 d'anada i 4 de tornada) que faran parada al centre penitenciari. D'aquesta manera es garanteix també la connectivitat del nou equipament no només amb Figueres sinó també amb la resta de poblacions del recorregut.