Una trentena de pares i alumnes de La Molina reclamen una escola al nucli

En total, hi ha 35 nens afectats que van a l'escola Bac de Cerdanya d'Alp

Una trentena de pares i alumnes de l'escola Bac de Cerdanya han caminat des de La Molina fins a Alp en protesta ja que el curs vinent hauran d'assumir el cost del menjador i del transport dels nens a l'escola. Segons denuncien, la llei preveu que només els alumnes que tinguin l'escola fora del seu municipi es poden beneficiar de les beques de menjador i de transports, sense tenir en compte la distància que hi ha fins a l'escola.

Per aquest motiu uns 35 nens i unes 16 famílies que viuen entre La Molina i Masella hauran de fer front a una part de l'autocar que cada dia porta els nens i a pagar tot el servei de menjador ja que donada la distància no es viable que els nens puguin anar a dinar a casa. Per aquest motiu les famílies afectades resident a La Molina i Masella reclamen que es reobri l'escola ubicada a l'Alberg Mare de Déu de les Neus, que va estar en funcionament fins al 1990, i es va tancar per falta d'alumnat.

Els nens de La Molina i Masella són els alumnes de l'Escola Bac de Cerdanya que viuen més lluny. En canvi, els nens de Das, Escadarcs, Urús, Fontanals, o Sanavastre, que estan a una distància més curta, reben tots una subvenció perquè la llei diu que només tenen dret a subvenció els que estan en un altre municipi.

La solució presentada des de l'administració local és sol·licitar la beca socioeconòmica, però
com diu un dels pares afectats, Víctor Garcia, "no són igualitàries, ni solidàries ni equitatives, hi haurà a algú que li donin però el problema aquí és transversal i social". Les famílies afectades, així com altres pares que actualment porten els seus fills a altres centres, pensen que la millor opció en el cas de no aconseguir les ajudes és reobrir el centre docent de La Molina. "No patirem amb el transport a l'hivern per les nevades, podran venir a casa a dinar i no arribaran cansats després de 40 minuts per carretera de corbes", ha afegit Garcia.

Les famílies afectades calculen que la mitjana de despesa en transport i menjador per les serà de 240,30 euros al mes. Davant de l'actual situació de crisi i els salaris mitjans de les famílies residents, aquesta despesa suposa un increment del 15%. Davant d'això, han explicat els afectats, moltes famílies es plantegen marxar del municipi a zones amb l'escola més propera i més facilitats. Fins i tot, es plantegen la desobediència social o inclús desescolaritzar els alumnes.

El president del Consell Comarcal de Cerdanya, Ramon Moliner, ha afirmat que "s'està treballant per una solució, reobrir l'escola es possible ja que pels mateixos motius per que es va tancar, la falta d'alumnat, ara es pot reobrir ja que hi ha prou alumnes".