Fernández adverteix Bosch que no podrà liderar el PSC de Girona després de les primàries

La socialista no es presentarà i el primer secretari li demana que s'aparti

El primer secretari dels PSC a Girona, Juli Fernández, ha advertit Pia Bosch que haurà de deixar de liderar el grup municipal després de les primàries. Bosch, que és actualment la portaveu a l'Ajuntament de Girona, ha refusat presentar-se al procés de primàries i ha anunciat que treballarà en favor d'una candidatura alternativa.

Per això, Fernández considera que qui guanyi les primàries -fins ara només hi ha la candidatura de la regidora Sílvia Paneque- és qui ha d'assumir el lideratge fins a les eleccions de maig de 2015. El primer secretari reconeix que és el grup municipal qui haurà de prendre la decisió però alerta que el partit "té mecanismes per interferir sense forçar situacions".

El grup del PSC de la Diputació de Girona va decidir dimarts que Pia Bosch deixés de ser la portaveu del partit a la corporació. Bosch no va acceptar plegar per iniciativa pròpia i el grup, per majoria, va acordar una sortida: no hi haurà portaveu fix i els temes els defensaran els diferents diputats segons el seu perfil. 

Bosch és una de les veus més critiques dins el partit a Girona i ha fet nombroses declaracions públiques assegurant que no se sent identificada amb el projecte i que no comparteix la línia de l'actual direcció. Fins al punt que ha renunciat a anar a primàries i ha avançat que treballarà en alguna candidatura alternativa, al marge de les sigles del PSC. 

Actualment, només hi ha una candidatura a les primàries a Girona -la de la regidora Sílvia Paneque- però hi ha temps fins dilluns 9 de juny per presentar avals. El que és evident és que Bosch es desmarca del partit i que no vol ser l'alcaldable socialista a la ciutat. Aquesta situació xoca amb el fet que ella és actualment la portaveu del partit a l'Ajuntament de Girona. Per això, el primer secretari dels socialistes gironins considera que, un cop s'hagi proclamat oficialment el candidat del PSC per a les properes eleccions, per "coherència" Bosch no pot continuar essent la cara visible del partit a Girona. 

Caldrà moure peça després de les primàries

El primer secretari del PSC gironí considera que "el més normal" és que després de les primàries agafi les regnes del partit el flamant candidat. Ara bé, fins ara Bosch no s'ha mostrat disposada a deixar de ser la portaveu. De fet, el grup la va ratificar per unanimitat després que ella anunciés que deixava l'executiva del partit i algunes veus (inclosa la de Juli Fernández) li van començar a demanar que deixés de ser portaveu.

Fernández ha dit que ara no és moment de fer pronunciaments rotunds però ha advertit que el partit té "mecanismes per interferir sense forçar situacions". "És difícil aguantar la situació de fer primàries i guanyar-les i que el lideratge del partit el tingui una persona que ja ha anunciat que no estarà en el projecte socialista", ha manifestat.
El líder dels socialistes gironins considera que la situació acabarà "caient pel seu propi pes" però alerta que "òbviament el partit pot actuar en aquest procés". "Per coherència la gent no entén que Bosch sigui la portaveu quan diu que no se sent identificada amb les sigles ni el partit", ha reiterat. 

Un missatge als crítics

Juntament amb Pia Bosch també van plegar nou membres més de l'executiva i alguns d'ells -com Manel i Joaquim Nadal- estan promovent una marca electoral alternativa per concórrer a les municipals. Fernández considera que si han d'iniciar aquest procés ho han de fer al marge del partit. "Per lleialtat al partit que els ha deixat fer política han de fer un pas al costat si volen seguir per aquí, fer-ho des de dins es fa molt difícil d'entendre", ha valorat. 

Aquest sector més crític va demanar a Fernández que convoqués un congrés extraordinari després de la seva sortida de l'executiva. El primer secretari no considera que aquesta sigui la solució però sí s'ha mostrat disposat -literalment ha dit que no descarta- a fer una assemblea oberta als militants on es pugui votar l'executiva (amb les incorporacions els substituts dels dimissionaris) i també on es ratifiqui o no el seu lideratge.   
Sí al referèndum: monarquia o república?

El líder dels socialistes gironins també ha assegurat que "no és normal" que el rei hagi abdicat en una situació de normalitat democràtica i ha apuntat que ara s'obre un procés on caldrà "debatre-ho tot". Segons Fernández, l'abdicació del rei pot ser un "revulsiu per fer la segona transició política". "Ara és el moment de discutir-ho tot, i quan dic tot és tot", ha declarat Fernández, que seria partidari de convocar un referèndum per saber si els espanyols volen república o monarquia.