77 treballadors de Grober demanen al jutjat ser acomiadats per així poder cobrar el sou

L'advocat de l'empresa qualifica la demanda de "sorprenent" durant el judici i assegura que la fàbrica és viable

El conflicte entre els 77 treballadors i la direcció de la tèxtil Grober, que fa mesos que dura, ha arribat aquest migdia als jutjats. La plantilla ha decidit reclamar l'extinció dels contractes, tips que l'empresa no els pagui el salari. Els treballadors asseguren que la fàbrica no és viable, que han perdut la confiança en la direcció i que, mentre es tramitava la demanda, s'han trobat amb què la tèxtil ha presentat preconcurs de creditors i un ERO d'extinció per a 24 empleats.

"Ha arribat un punt en què la gent ja no pot aguantar més la situació", assegura una portaveu del comitè d'empresa. La plantilla critica que se'ls deuen tres mesos de salari (tot just fa quinze dies van cobrar el febrer) i que la fàbrica va de mal en pitjor.

"Ja no entra matèria primera perquè, arran del preconcurs de creditors, no es paguen els proveïdors; no hi ha fil ni tampoc es reben comandes", expliquen des del comitè. I hi afegeixen: "Tots els treballadors anem a treballar i a complir l'horari, però la fàbrica només funciona a una capacitat d'entre el 20 i el 25% i no veiem expectatives de millora".

En total, els treballadors asseguren que l'empresa els deu 267.577 euros en salaris endarrerits. Els treballadors també critiquen que l'actual direcció portava una doble comptabilitat i que, durant els darrers quatre anys, ha desviat 1,8 milions d'euros (MEUR) de la caixa de la factoria.

Entre 33 i 45 dies

"No és admissible la situació en què s'està portant l'empresa", indica el comitè. "Nosaltres volem continuar treballant, però arribats a aquest punt és preferible demanar l'extinció i anar a l'atur; com a mínim, allà tenim garantit que cobrarem", hi afegeixen els representants de la plantilla.

Per això, els 77 treballadors, tips d'aquesta situació, han reclamat avui davant del Jutjat Social 3 de Girona l'extinció de tots els contractes. A més, demanen que es fixin per sentència indemnitzacions d'entre 33 i 45 dies per any treballat, que haurà d'assumir la família Carbonell, propietària de la Grober. "Hi ha un retard continuat a l'hora d'abonar els sous que justifica l'extinció", diu l'advocat de la plantilla, Joan Xifra.

L'advocat també explica que, si l'empresa vol tirar endavant els 24 acomiadaments previstos a l'ERO, els impugnaran (perquè la direcció ha presentat l'expedient un cop la plantilla ja havia entrat la demanda). El període de consultes de l'ERO acaba aquest divendres i no hi haurà acord. Entre d'altres, perquè la Grober vol enviar els afectats a cobrar 20 dies per any -el mínim que fixa la llei- del Fons de garantia salarial (Fogasa).

"Sorprenent i inadmissible"

Per la seva banda, durant el judici, l'advocat de la Grober, Pablo Sanz, ha qualificat la demanda dels treballadors de "sorprenent i inadmissible". Segons aquesta part, l'extinció dels contractes només obeeix a un motiu: la voluntat de fer fora l'actual direcció de la tèxtil perquè la factoria canviï de mans. "Tot apunta que els treballadors volen fer fora els actuals propietaris amb intenció de fer entrar-hi terceres persones, que serien un competidor directe", indica.

Sanz assegura que l'empresa és viable i que, tot i que tingui deutes, ha arribat a acords amb els bancs. "Està tot pactat fins al 2015 i fins i tot s'han establert períodes de carència", ha dit l'advocat. En referència als salaris endarrerits, el representant de la Grober assegura que la tèxtil té possibilitats de disposar d'un coixí de 323.514 euros, que serviria per pagar les nòmines endarrerides a la plantilla (un deute que la fàbrica rebaixa fins als 192.000 euros, perquè no hi compta el sou del mes de maig).

L'advocat ha criticat que, durant tot aquest temps, els treballadors s'hagin tancat en banda a l'hora de negociar i els ha acusat de mantenir una postura "tancada i bel·ligerant" amb la direcció. Sanz, que al judici ha negat categòricament que la tèxtil tingués una doble comptabilitat, ha explicat que els propietaris havien plantejat mesures d'ajust per salvar la situació (com ara rebaixar un 5% els sous o suprimir dues mitges pagues). Però que sempre s'han trobat amb una actitud "hostil" per part de la plantilla.

Per tot plegat, Sanz ha assegurat que la Grober s'ha vist forçada a presentar tant el preconcurs com l'ERO per garantir la viabilitat de la factoria. "La finalitat de l'empresa és salvar llocs de treball; vam presentar tant l'expedient com el preconcurs com a mesura de defensa davant la postura intransigent de la plantilla", ha conclòs l'advocat.

Una factoria històrica

La tèxtil Grober és una de les empreses històriques dins el sector tèxtil gironí. Fundada el 1890 té la seva seu a Bescanó. Des de sempre, es dedica a fabricar cordons, cintes i teixits elàstics. En els darrers anys, la fàbrica havia ampliat línies dissenyant i fabricant components tèxtils per a cotxes i també una gamma de productes de neteja i confort del calçat (com ara cremes, esponges o plantilles).