La tèxtil Grober de Bescanó presenta un ERO per acomiadar 24 treballadors

Arriba després d'una demanda d'extinció de contractes per retards continuats a l'hora de cobrar

La històrica fàbrica tèxtil SA Grober, fundada a Girona l'any 1890, és una de les poques indústries tèxtils que fins ara ha resistit la crisi del sector. Es dedica a fabricar cordons, cintes i teixits destinats a la merceria, al calçat, a la confecció i a la indústria. Però des de fa uns anys l'empresa travessa problemes econòmics i ha anat reduint plantilla i adoptant mesures correctores per intentar tirar endavant.

Aquest dimecres, la direcció de l'empresa ha lliurat als treballadors la proposta d'expedient de regulació d'ocupació (ERO) d'extinció per a 24 dels 78 empleats de la factoria al·legant motius econòmics. A partir d'ara, s'obre un calendari de 30 dies de negociació entre direcció i treballadors per intentar apropar posicions.

L'apropament, però, serà difícil perquè la proposta d'ERO de la direcció arriba quan ja fa dos mesos que la totalitat de la plantilla ha presentat una demanda d'extinció dels contractes dels treballadors. Els empleats van posar el cas en mans d'advocats perquè acumulaven retards constants a l'hora de cobrar les nòmines. Un cop analitzada la situació, el despatx Nicolazzi i Xifra advocats va optar per presentar la demanda perquè consideren que, ara per ara i amb les pèrdues que ha patit Grober, l'empresa no té viabilitat econòmica.

Així, via l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors que preveu que els empleats puguin sol·licitar l'extinció del contracte al·legant falta de pagament o retards continuats en el cobrament del salari pactat, la plantilla demana que els paguin les mensualitats que els deuen i que els acomiadin cobrant la indemnització màxima perquè, segons estipula l'Estatut, es tractaria d'un acomiadament considerat improcedent. El cas, que està en mans del Jutjat Social número 3 de Girona, ja té data de judici a finals de maig.

Els advocats dels treballadors consideren que l'ERO és un intent de la direcció d'evitar que la demanda prosperi però consideren que, per la informació de la qual disposen actualment, no es una opció perquè acomiadar part de la plantilla no solucionaria els problemes econòmics que té l'empresa.

Segons detallen els treballadors, els retards en el cobrament de les nòmines continua i tot i que han cobrat el salari de gener, encara els deuen les mensualitats de febrer, març i abril.