Comença la reforma de la façana marítima de Calonge

Els treballs tenen un cost de 750.000 euros

L'Ajuntament de Calonge, al Baix Empordà, ha iniciat aquesta setmana les obres per millorar l'accessibilitat a les platges del municipi. Uns treballs que duraran unes 5 setmanes i es preveu que estiguin finalitzats el 15 de juny.

El projecte, amb un pressupost de 62.988 euros, té com objectiu millorar els punts d'accés des del passeig a la platja, renovar els plats de dutxa i construir noves passeres de formigó i una rampa per a persones amb mobilitat reduïda. Aquestes obres són la primera part dels treballs de millora de la façana marítima de Sant Antoni de Calonge que compta amb un pressupost de 750.000 euros i que continuaran passat l'estiu.

Des del consistori informen que, actualment, les escales d'accés des del passeig a la platja - fetes de ferro i fusta- estan "deteriorades" i, en alguns punts, s'han "descalçat" de la seva base. Un fet que dificulta l'accés. Per això, durant les obres es canviaran les escales actuals per unes noves, desmuntables, d'acer inoxidable i graons de fusta. D'aquesta manera, durant l'hivern les escales es podran guardar als magatzems municipals per evitar que els temporals les deteriorin.


D'altra banda, les obres de millora de l'accessibilitat que s'han iniciat aquesta setmana també inclouen altres accions com la construcció d'una rampa per a persones amb mobilitat reduïda. Al mateix temps, s'enderrocaran els plats de dutxa existents, també deteriorats a causa del pas del temps i els temporals, i se'n construiran 21 nous. A més, també es crearan dotze passarel·les de formigó que, en conjunt, permetran disposar de 100 metres lineals de passarel·la.

L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, ha subratllat que aquests treballs són "absolutament necessaris per millorar la qualitat de l'accés a les platges, uns dels grans atractius turístics del poble". En aquesta línia, el batlle ha destacat que sempre "han estat especialment sensibles" amb les dificultats que pateixen les persones amb mobilitat reduïda. D'aquí la voluntat de construir els nous accessos i la rampa. "Amb el temps hem actuat per fer que les nostres platges estiguin a l'abast de tothom i que el nostre poble sigui un referent en l'àmbit de l'accessibilitat", ha apuntat.

D'altra banda, el regidor de Turisme i Platges del municipi, Joan Caner, ha assegurat que els treballs i la inversió econòmica era "necessària" davant el deteriorament d'alguns dels accessos o instal·lacions municipals. "Amb aquesta actuació tindrem uns accessos a les platges òptims per la temporada d'estiu, a la vegada que millorem l'accessibilitat i la imatge del nostre municipi", ha afegit.

Aquestes primeres obres formen part d'un projecte més ambiciós que continuarà passat l'estiu i que té com objectiu millorar la façana marítima del nucli de Sant Antoni de Calonge. El projecte, que compta amb una inversió total de 750.000 euros, es desglossa en diverses actuacions. Entre les obres més destacades es troba la substitució dels fanals que actualment obstaculitzen la vista de la badia i permetran reduir el consum elèctric. També està previst crear tres placetes entre el passeig i la platja per ampliar l'espai públic en aquesta zona i que serviran com a miradors. Finalment, la resta d'actuacions es centraran en millorar la senyalització i la regulació automàtica del trànsit al passeig.

En total, el consistori invertirà aquest any 1,5 milions d'euros (MEUR) en dos projectes claus per al municipi: acabar la reforma del castell medieval i rentar la cara al passeig marítim. L'Ajuntament disposa dels diners necessaris perquè utilitzarà el superàvit que ha anat acumulant i que fins el passat mes de març estava bloquejat per l'estat espanyol. Tal i com van anunciar ara fa unes setmanes, el consistori va decidir dividir la quantitat total a parts iguals per tirar endavant els dos projectes. Pel que fa a les obres del castell, la inversió permetrà acabar la reforma de l'interior, pendent des de l'any 2000. En total, enguany el consistori té previst destinar 2,45 MEUR a inversions.