El MAC-Empúries reconvertirà un magatzem dels anys 60 en una sala d'exposicions

Les obres de millora de l'espai costaran uns 157.000 euros

El Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries reconvertirà el magatzem número 3, construït entre els anys 50 i 60, en una sala d'exposicions temporals. Per poder incorporar aquest nou espai, la comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd a les obres que se centraran en millorar i habilitar l'interior -nou enllumenat, sistema antincendis, tancaments- i que no afectaran a la façana.

Es tracta d'una sala rectangular de 123 metres quadrats i un vestíbul de 40 metres quadrats que el museu vol utilitzar també com a sala polivalent. Es troba just a sota de la terrassa on hi ha l'entrada del museu. Les obres costaran uns 157.000 euros i està previst que comencin aquest estiu.

Aquest espai, que es va construir entre els anys 50 i 60, ja s'havia utilitzat com a sala d'exposicions fa trenta anys però per necessitats del MAC-Empúries es va reconvertir en magatzems. Amb l'obertura dels nous magatzems ara fa quatre anys ara aquest espai d'uns 123 metres quadrats i 40 més d'entrada principal podrà tornar a ser utilitzat com a sala d'exposicions que es troba just a sota de la terrassa d'entrada del museu. Segons explica l'arqueòleg i responsable del projecte d'obres, Pere Castanyer, "feia temps que hi anàvem al darrere perquè buscàvem tenir una nova àrea per fer exposicions de producció pròpia o per portar-ne de fora". La seva situació és idònia, ja que està a nivell de terra i al costat del museu i els lavabos.

Com que el museu es troba a les ruïnes d'Empúries, un jaciment greco-romà declarat BCIN en la categoria de zona arqueològica, s'ha hagut de demanar el vistiplau de la Generalitat. La comissió de Patrimoni de Girona ha donat llum verd a les obres perquè se centren a l'interior i no tenen afectació a la façana. Segons ha detallat el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, les obres consistiran en habilitar l'espai en aspectes com ara la il·luminació, els aïllaments, un sistema antincendis o la renovació de bastiments de parets i sostre així com millores en els tancaments i el mobiliari.

Les obres tindran un cost de 157.000 euros i s'assumiran des de l'Agència Catalana de Patrimoni. La previsió, segons Castanyer, és que les obres puguin començar aquest estiu i que l'any que ve ja es pugui incloure el nou espai expositiu a la programació. A banda de sala d'exposicions també es vol adaptar com a sala polivalent per fer-hi altres activitats.

Obres d'urgència a la torre del castell de Peratallada
En l'última reunió de la comissió de Patrimoni també es va acordar emetre un informe favorable a unes obres d'urgència que s'han de fer a la torre del castell de Peratallada, a Forallac (Baix Empordà). Segons ha explicat Baulida, les arrels d'una figuera han esquerdat un tros de paret de la torre i hi ha perill d'esfondrament. Les obres consistiran en reforçar la paret lateral.

Per altra banda, la comissió també ha autoritzat unes obres de millora al monestir de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès). Es tracta d'un projecte complementari d'unes obres que es van fer l'any passat, a través del programa El Romànic Obert, que van permetre reparar una paret exterior del claustre que havia quedat deformada. Ara s'aprofitarà per millorar el sistema de recollida d'aigües pluvials del pati interior del claustre amb aquest mateix programa.