Girona prova cadires de rodes amb tecnologia Segway

L'ajuntament estudiarà crear una oficina per oferir opcions de mobilitat a visitants amb discapacitats

Desplaçar-se amb la mateixa facilitat que amb un Segway, però assegut. Aquesta és la principal novetat que incorporen les noves cadires de rodes anomenades 'Genny' i que poden suposar una fita a l'hora de superar algunes barreres arquitectòniques com ara desnivells pronunciats, petits esgraons o camins de sorra per on les cadires de rodes convencionals es desplacen amb molta dificultat.

L'empresa gironina distribuïdora d'aquesta cadira de rodes Válida sin barreras ha testat la cadira de rodes pel pendent del carrer de la Força i la pujada fins a la plaça dels Apòstols, una de les més pronunciades del Barri Vell. El regidor de l'Ajuntament de Girona Joaquim Bonaventura, usuari de cadira de rodes, s'ha prestat a provar la nova tecnologia. "És molt fàcil i còmode", ha afirmat.

El director comercial del Válida sin barreras, Albert Vila, ha detallat que aquesta nova cadira de rodes pot suposar un avanç per als usuaris perquè millora l'accessibilitat a molts punts fins ara complicats. A més, creu que també pot ser una bona oferta turística per a ciutats com ara Girona, que puguin oferir-les en lloguer a turistes amb mobilitat reduïda o que plantegin fer rutes per la ciutat amb aquest tipus de transport.

De fet, Bonaventura ha llançat una proposta al regidor de serveis socials, Eduard Berloso: que Girona creï una oficina des de la qual s'ofereixin alternatives de mobilitat a persones amb discapacitat. Berloso ha assegurat que, juntament amb l'alcalde i els responsables de l'àrea de promoció econòmica i de la ciutat, estudiaran la proposta.

La 'Genny' té un cost aproximat d'uns 15.000 euros. Vila ha explicat que hi ha diverses formes d'adquisició, com ara compra o lloguer. Un dels primers usuaris d'aquesta cadira de rodes a Girona, que a més és soci fundador de Mifas, Mario Rueda, ha admès que és un cost elevat però que suposa una gran millora en la mobilitat. "I en la salut, perquè ara em moc més, he perdut pes i se m'ha estabilitzat la diabetis", ha conclòs.