Dibuixos de Miró, Tàpies, Neruda, Alberti o Cuixart en homenatge a Picasso

Una exposició mostra per primer cop el suport rebut pel pintor davant els atemptats del 1971

L'art no hi entén de formes, colors o suports. I una mostra del seu caràcter eclèctic es va donar el 1971, quan un grup d'artistes i intel·lectuals de l'època es van bolcar per donar suport a Picasso, davant els atemptats que hi va haver a Barcelona i Madrid contra galeries que duien el seu nom o n'exposaven obra. Tots ells van mostrar el seu recolzament al pintor amb dibuixos i dedicatòries fetes sobre tapets de cotó, que van viatjar arreu del món dins de sobres.

Se'n va fer una exposició el 1972 a França, però des d'aleshores no s'havien tornat a veure. Ara, una exposició a Torrent (Baix Empordà) els torna a treure a la llum, procedents d'una col·lecció particular d'un hoteler del municipi.

L'any 1971 hi va haver una sèrie d'atemptats a Madrid i a Barcelona contra galeries que portaven el nom de Picasso o n'exposaven obra. Va ser aleshores quan el jove galerista barceloní Santiago Palet, director artístic de la galeria 'Taller de Picasso', va engegar una iniciativa per respondre aquests actes vandàlics a través de l'art.


Des del seu taller, va enviar per correu tapets de cotó a intel·lectuals i artistes d'arreu del món, demanant-los que, mitjançant aquest peculiar suport, expressessin el seu recolzament a Picasso. La resposta que va rebre va ser massiva. Miró, Tàpies, Chillida, Equipo Crónica, Subirachs o -per citar-ne alguns d'estrangers- Asger Jorn i Manfred Mohr van ser artistes que va respondre la crida.

Però no només ells, sinó que també, poetes, escriptors i fins i tot compositors es van sumar al recolzament. Entre ells, Pablo Neruda, Rafael Alberti, Buero Vallejo o Pau Casals. Les seves obres, fetes sobre aquests sobretaules, es van exposar l'any 1972 a França, en el marc del "1er Rencontre International d'hommage à Picasso", que es va fer a Vallauris.

Des d'aleshores, no s'havien pogut tornar a veure fins ara. Ha estat gràcies a l'afany d'un hoteler del Baix Empordà que els tapets s'han tornat a exposar. La seva col·lecció en comprèn 200, la meitat dels quals els va adquirir durant la segona part dels anys 80. Per a la mostra, se n'han escollit una selecció de 53. I entre els que s'exposen, no hi falten grans rúbriques com les de Miró, Equipo Crónica, Alberti, Neruda o Cuixart.

"A l'hora d'homenatjar i mostrar el seu suport a Picasso, els artistes i intel·lectuals ho fan de diferents maneres", explica el comissari de la mostra, Manel Riera. I hi afegeix: "Alguns reprodueixen part de la seva obra, com ara el 'Guernica'; d'altres, li donen suport explícit escrivint la frase 'Visca Picasso!', i finalment, alguns també fan servir la imatge del pintor".

Burlar la censura

En referència a l'elecció del suport, el comissari explica que no se sap ben bé perquè el galerista barceloní va escollir els tapets de cotó. Però sí que en tenen alguna idea. "Es tracta d'un suport que es podia enviar sense cap complicació per correu i, a més, també era una manera d'evitar la censura de l'època", concreta Riera.

L'exposició, batejada amb el títol 'Respostes des de l'art' es podrà veure des d'ara i fins al 30 d'octubre a les sales de l'hotel Mas de Torrent, situat en aquest petit poble del Baix Empordà. La mostra serveix per donar el tret de sortida als actes del 25è aniversari de l'establiment.

Segons explica l'actual propietari i fill del col·leccionista, Àlex Figueras, l'hotel ha volgut, d'alguna manera, donar continuïtat a aquest peculiar llegat. Per això, ha demanat a alguns dels seus clients més coneguts (com Marc Márquez, Lionel Messi o Josep Carreras) que dibuixessin sobre tapets a partir del lema 'Felicitat'. A la tardor, aquest conjunt se subhastarà i els diners es destinaran a dues entitats benèfiques del Baix Empordà.