Juli Fernández: 'Han marxat perquè el PSC ja no fa clientelisme ni nomena a dit'

El primer secretari carrega contra els deu dissidents

"Frau a la militància", "maniobra per forçar que no hi hagi primàries a Girona" o "utilitzar el partit pel seu clientelisme polític". Aquests són alguns dels qualificatius que ha fet servir Juli Fernández a l'hora de valorar les nou baixes en bloc que hi ha hagut dins el PSC de Girona.

El primer secretari no ha entrat a valorar la decisió de Joaquim Nadal -assegura que li correspon al fins ara president fer-ho públic- però sí que ha volgut deixar clar a la resta de dissidents quin és el pa que es dóna ara dins el partit. Per a Fernández, les dimissions a l'uníson només fan que posar de relleu "una evidència" que ja s'ha fet palesa en els darrers mesos: "que el vell PSC de Girona no accepta la democràcia ni les noves formes de fer política dins el partit".

Per al primer secretari, l'objectiu de Pia Bosch, Manel Nadal i la resta de dissidents no és tant forçar un congrés extraordinari, sinó evitar que hi hagi primàries a Girona ciutat. "Hi ha gent que es resisteix a acceptar que hi ha hagut canvis, i que ara ja no es nomenen candidats a les municipals a dit", ha subratllat Fernández.

El primer secretari ha recordat que, amb l'objectiu d'enterrar inèrcies, ara el PSC ha buscat mecanismes per donar més veu a les bases. "En aquest partit, i més en concret a comarques gironines, en alguns moments moltes agrupacions no han pogut participar al debat polític; ara jo això ho vull canviar, que els militants puguin dir la seva i que les assemblees votin els seus candidats", ha dit Fernández.

"El partit és dels militants, no de l'elit política"

L'objectiu, segons assegura, és el de deixar enrere distorsions del passat. "És evident que amb aquest sistema sortiran candidats que m'agradaran més o menys; però s'ha de deixar clar que el partit és dels militants, i no de l'elit política del PSC", ha ressaltat el primer secretari gironí.

Juli Fernández ha acusat els nou dissidents "'d'utilitzar el partit" amb afany clientelista, i els ha criticat que ho hagin disfressat dient que el PSC va a la deriva. Per a Fernández, però, l'aposta dels socialistes ha quedat clara des d'un bon principi: que la consulta sigui legal i acordada amb Espanya. "Si no estan d'acord amb el camí que s'està fent en clau nacional, i volen que el PSC es decanti clarament per la independència, que ho diguin obertament", els ha instat.

"El congrés extraordinari no em fa por"

El primer secretari del PSC ha assegurat que, de moment, no té constància formal de cap de les nou renúncies. Tot i que tots ells han enviat una carta certificada, com que la tramesa es va fer dijous, i amb la Setmana Santa entremig, Juli Fernández ha dit que, des de la federació del PSC a Girona, encara no tenien constància d'haver-la rebut.

Per últim, el primer secretari del PSC gironí ha assegurat que no li fa "gens de por" enfrontar-se a un congrés extraordinari. Ara bé, d'entrada caldrà veure si és necessari celebrar-lo, perquè algunes de les baixes que hi havia hagut fins ara ja s'han substituït, i amb acord.

"No només jo sinó també la comissió estatutària analitzarem les diferents baixes; abans de convocar res, caldrà veure quina interpretació se'n fa, perquè algunes s'han suplert amb acords del consell de federació", ha dit Fernández. El primer secretari ja ha deixat clar, però, que amb això no es busca evitar que el congrés extraordinari se celebri. "Es farà si és necessari, però no em fa por", ha dit.

De totes maneres, Juli Fernández també ha volgut subratllar que el congrés no arreglarà les coses. "Crec que aquesta no és la solució perquè ells no busquen això", ha dit, en referència als nou dissidents. I ha conclòs: "Allò que cerquen és una política de clientelisme, de nomenar candidats a dit, i jo en aquest joc no hi entraré".