Dimiteixen en bloc nou membres de l'executiva del PSC de Girona

El motiu són les desavinences amb la direcció

El PSC té una nova patata calenta entre les mans. Nou membres de l'executiva del partit a Girona han anunciat que dimiteixen en bloc per discrepàncies amb la direcció. Entre els membres que pleguen hi ha la número 2 de l'executiva, Pia Bosch, (que va fer costat al primer secretari Juli Fernàndez al Congrés de Lloret de Mar del 2012), l'exprimer secretari dels socialistes i exdiputat Manel Nadal, el portaveu a Lloret de Mar, Joan Bernat o l'exalcaldessa de Vidreres, Ruth Rosique, entre d'altres. 

Aquestes nou dimissions en bloc se sumen al degoteig que es va arrossegant des de fa un any i que, en total, ha fet que pleguin 18 persones de l'executiva. Mesos enrere, havien deixat les seves responsabilitats fins a nou membres de l'executiva, entre els quals Ignasi Thió (que li va disputar a Fernández la primera secretaria al 2012), l'exalcaldessa de Campdevànol, Núria López, l'exalcaldessa de Roses, Magda Casamitjana, o la regidora a Girona Glòria Plana. 

Segons ha explicat Pia Bosch, els motius de la renúncia són per desavinences amb la direcció, sobretot a nivell gironí. Bosch ha defensat que el partit sempre havia tingut una veu pròpia a Girona que, segons argumenta, ara ha perdut. "No volem ser còmplices de la deriva a la que la direcció està portant el PSC de les comarques gironines", ha manifestat Bosch, que assegura que el partit s'està convertint en una "ombra" del que havia estat. A més, també ha assegurat que la direcció gironina està "segrestada" pel partit a nivell nacional. 

La dimissió, "un revulsiu"

Segons els membres que pleguen, la seva dimissió es planteja com un "revulsiu" per tal de forçar la direcció a emprendre "un canvi de rumb". "Els gironins no reconeixen el partit com havia estat originàriament", ha lamentat Pia Bosch. En aquest mateix sentit s'ha expressat Manel Nadal, que considera que el partit ha passat de ser una "esponja a ser un partit impermeable". 

Malgrat que reconeixen que les discrepàncies sobre el dret a decidir i la consulta ha estat el detonant de la seva decisió, també manifesten que hi ha d'altres motius que els han empès a deixar l'executiva. Acusen la direcció de prendre les decisions "de manera vertical i a través d'un grup reduït" que no va ser el que es va escollir al congrés del 2012. 

"Al congrés de Lloret es va dir que es treballaria pel pacte i la gestió de la complexitat, i això no ha estat així", ha manifestat Bosch. "La gent ens reclama que el PSC torni a ser com el fundacional, defensant els drets socials i nacionals dels catalans", ha afegit Manel Nadal, que considera que hi ha gent que els expressa que se sent "orfe". "O es redreça la situació o el PSC serà un partit residual", ha alertat Nadal. 

De moment, cap dimissió

De moment, cap dels membres que ha deixat l'executiva es planteja dimitir. En canvi, sis dels nou membres que fins ara l'han abandonat sí que han estripat el carnet del PSC, entre ells Núria López, Magda Casamitjana o José Antonio Donaire. 

Segons reconeixen, aquest podria ser l'últim intent de voler influir en el partit des de dins. Segons ha explicat Bosch, fa dos mesos que tenen demanada una reunió amb Juli Fernández per expressar-li el seu malestar, però el primer secretari dels socialistes gironins encara no els ha donat cita. 

Així mateix, han recordat que hi ha moviments com Avancem o Agrupament que treballen des de fora del partit per definir noves estratègies del socialisme català. "O es redreça la situació o s'haurà d'anar més enllà", ha advertit Manel Nadal, que forma part de la corrent Agrupament socialista juntament amb Pia Bosch o Marina Geli, entre d'altres. Segons argumenten, la direcció nacional té "senyals clares" de com se senten els militants i dels canvis que demanen al partit. 

L'exdiputat Manel Nadal també ha criticat que l'executiva gironina no hagi forçat la direcció a resoldre amb més rapidesa l'expedient a Marina Geli, suspesa dels seus drets per haver trencat la disciplina de vot al Parlament durant una votació per reclamar el traspàs de competències per a la convocatòria de referèndums. "Des de Girona no s'ha fet res i no podem recolzar una executiva que té a una diputada gironina suspesa dels seus drets per defensar els catalans", ha manifestat.

Actualització: Joaquim Nadal també dimiteix de l'executiva i deixa la presidència del PSC a Girona

  • Pia Bosch explica els motius de la dimissió © ACN
  • Manel Nadal troba a faltar el catalanisme del PSC © ACN