Un empresari alemany aprofita les vacances a Palafrugell per contractar joves del poble

Se'ls emportarà a la seva fàbrica de vidres a Greven (Westfalia)

Bitllet d'avió, curs exprés d'alemany durant dos mesos i un contracte de formació per tres anys sota el braç. Això és el que s'enduran cap a Alemanya quatre joves a l'atur de Palafrugell (Baix Empordà) que d'aquí a poc viatjaran fins a aquest país per treballar-hi en una fàbrica de vidre. Tots ells tenen entre 18 i 22 anys i han aconseguit la feina gràcies a un empresari, Gerret Zielke, que fa anys que estiueja a Calella, on hi té una segona residència.

Zielke és gerent de la companyia Kölling Glas GmbH & co. KG, que des de l'any 1992 fabrica vidres especials per al sector de la construcció i la indústria. L'empresa té una plantilla d'un centenar de treballadors i ara fa dos anys va obrir una nova planta a Greven, dins la regió de Westfalia.

Precisament, serà aquí on aniran a treballar els joves de Palafrugell. L'empresari ha decidit aprofitar els lligams que té amb el poble per oferir-los l'oportunitat de fer pràctiques a la seva planta i especialitzar-se en una de les branques de producció. Els quatre joves viuran junts en un mateix apartament i seguiran un programa de formació dual (és a dir, que no només estaran a planta sinó que també rebran formació teòrica i classes d'alemany).

L'empresa assumeix tots els costos del viatge i d'allotjament. Els nois només hauran de fer-se càrrec de les despeses personals i del menjar. Cobraran un sou d'entre 450 i 600 euros mensuals i d'entrada, estaran en proves durant sis mesos. A més, durant tot el període de formació, tindran un tutor que parla espanyol perquè els assessori i els ajudi a especialitzar-se.

El gerent de Kölling Glas explica que a Alemanya "falten joves" per cobrir aquests perfils de treball. "Allà no trobes nois que vulguin seguir programes de formació dual per especialitzar-se en un determinat ram; a diferència d'altres sectors, com ara el comerç, aquí el 50% de les places queden vacants", explica Gerret Zielke.

L'empresari indica que l'objectiu de l'empresa és que, un cop acabin els tres anys, els joves puguin passar a formar part de la plantilla. "El nostre objectiu és que es quedin", concreta el gerent de Kölling Glas. A més de treballar a la fàbrica, els joves hauran de passar diversos exàmens teòrics i, al final, rebran un certificat d'especialistes en vidre pla.

"Compleix les meves expectatives"

El servei d'ocupació municipal de Palafrugell, en col·laboració amb el SOC i l'empresari alemany, ha estat qui s'ha encarregat de seleccionar els quatre joves. Tots ells asseguren que tenen ganes d'aprofitar aquesta oportunitat. "El programa i allò que se'ns ofereix compleix totes les meves expectatives; l'horari laboral és de vuit hores, aprens un idioma i al mateix temps t'especialitzes", explica en Diego Druillet, que té 21 anys.

Druillet també explica que els han resolt tota la paperassa en molt poc temps per poder anar a formar-se a Alemanya. "Ara només espero que tot vagi bé i que, un cop acabin els tres anys, pugui quedar-me", indica. Quan s'enlairi, amb ell també hi anirà l'Armand Roca, un altre dels joves escollits, que té 18 anys. "Sempre he volgut marxar perquè m'agrada conèixer llocs nous; i quan vaig veure aquesta oportunitat no m'ho vaig pensar dues vegades", concreta.

Els altres dos joves que també participaran al programa són Carlos Javier Ponce, de 18 anys, i Àlex Royán, de 22 anys. "Tot va ser molt espontani, em van trucar d'un dia per l'altre i vaig decidir aprofitar l'oportunitat; aquí no hi ha feina i, tot que costa força aprendre l'idioma, s'ha de provar", explica aquest últim.