14 detinguts en relació a l'home trobat mort dins un contenidor a Empuriabrava

Cinc d'ells pertanyen a un clan marsellès dedicat al tràfic internacional de droga

Gairebé un any d'investigació va culminar l'11 de març passat quan van detenir 14 delinqüents vinculats a l'organització criminal dedicada al tràfic de droga a escala internacional que, segons han conclòs els investigadors, està darrere de l'assassinat del jove trobat el 26 d'abril del 2013 cosit a ganivetades dins un contenidor a Empuriabrava.

Segons ha explicat el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra a la regió policial de Girona, Josep de Monteys, arran del crim van vincular la víctima i el seu entorn amb aquesta trama de narcotraficants que s'havia establert a Castelló d'Empúries (Alt Empordà), on tenien dos habitatges amb un garatge compartit.

A més, els detinguts també regentaven un local anomenat Shisha, situat als Arcs d'Empuriabrava. En aquest lloc és on la víctima va ser vista amb vida per última vegada, la nit del 25 al 26 d'abril de l'any passat.

Estirant el fil i a través de vigilàncies, els Mossos d'Esquadra van poder identificar fins a 17 sospitosos. Alguns d'ells vivien a Empuriabrava, però els altres tenien fixada la residència a Màlaga, Algèria i Marsella. "En aquest punt estàvem lligats de mans i peus perquè necessitàvem cooperació internacional", ha explicat de Monteys que ressalta que aleshores el Jutjat d'instrucció 6 de Figueres que s'ha fet càrrec del cas va emetre una comissió rogatòria als tribunals de Marsella per col·laborar en el cas.

"Eren un grup de delinqüents que teníem vigilats i que estàvem molt interessats en desarticular perquè sabíem que es dedicaven al tràfic de drogues", ha explicat la cap de la Brigada Criminal de la Policia Nacional de França, Sophie Thomas. Quan l'operatiu va esclatar, els agents van fer 15 entrades i registres simultanis a Roses, Castelló d'Empúries i Empuriabrava, Màlaga, Marsella, Chateau Arnox Saint Auban i Chateauneuf les Martigues.

Tres assassins detinguts

En total, van detenir 14 persones entre les quals creuen que hi ha tres dels autors del crim. Segons ha detallat de Monteys, el mòbil del crim és "confús" perquè la majoria dels implicats no diuen tota la veritat o no volen donar informació. Tot i això, arran dels indicis i proves recopilats, els Mossos creuen la víctima va sortir aquella nit per primera vegada després d'haver estat un mes i escaig fora del país. Va anar al bar Shisha, un negoci "tapadora" del clan marsellès.

"Un cop al local, el van portar enganyat fins al domicili on van passar els fets", ha explicat de Monteys. Els investigadors van trobar restes de sang al garatge comú dels dos habitatges de Castelló d'Empúries i, per això, consideren que és l'escenari del crim. En total, conclouen que hi ha cinc assassins que van matar la victima perquè li atribuïen un robatori d'una partida d'haixix que ell mateix o un familiar seu havia de moure.

"Creiem que abans de matar-lo li van intentar treure informació", ha explicat l'inspector. De fet, la víctima tenia múltiples ganivetades però finalment el van matar apunyalant-lo al cor i degollant-lo. Des del garatge de Castelló d'Empúries el van traslladar fins al contenidor d'Empuriabrava on una veïna va trobar el cadàver a primera hora del matí.

Tres dels suposats assassinat ja estan a presó després de passar a disposició judicial. Són un home de nacionalitat marroquina i un altre de nacionalitat francesa, tots dos detinguts a Catalunya, i al tercer, identificat com a autor material del crim, el va detenir a França, d'on té la nacionalitat. L'operatiu no està tancat perquè encara falta detenir els altres dos suposats autors del crim. De Monteys ha explicat que ja hi ha emeses ordres internacionals de detenció i els ubiquen a Algèria.

Organització criminal i encobriment

Els altres detinguts estan en llibertat. Segons ha explicat de Monteys, els que el jutge va enviar a presó sota fiança ja han abonat l'import i han sortit en llibertat. L'inspector ha explicat que els hi imputen delictes com organització criminal, encobriment o creuen que són còmplices del crim. En total, han detingut 9 persones per encobriment i dos detinguts més estan considerats còmplices.

Segons ha detallat el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal, amb els seguiments als dos habitatges de Castelló d'Empúries van poder identificar sis persones que formaven part de la "brigada de neteja" que es va encarregar d'eliminar qualsevol rastre del crim i d'endur-se els mobles del lloc. "Estava tot completament net però hi havia petites gotes de sang que van reaccionar al reactor per detectar sang", ha explicat de Monteys.

Aquesta xarxa de narcotraficants, segons han explicat els Mossos d'Esquarda, tenia molta mobilitat i capacitat econòmica perquè molts d'ells van desaparèixer just després del crim i van muntar altres negocis tapadora com el d'Empuriabrava en altres llocs. A més, no han tingut problemes per reunir els diners per pagar les fiances i sortir en llibertat.