Castellfollit de la Roca evita l'enderroc del nou ajuntament

Haurà de fer front a una indemnització de 175.000 euros

La construcció d'un nou ajuntament a Castellfollit de la Roca (Garrotxa) va desencadenar una batalla legal entre el propietari dels terrenys i l'alcalde que ja ha viscut diversos assalts i que sembla que enfila la recta final. L'equip de govern portarà a aprovació del ple d'aquest dilluns un conveni entre l'ajuntament i els propietaris per evitar que s'acabi executant la sentència dictada pel jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona l'any 2009, que obligava a enderrocar part de l'edifici perquè no complia la legalitat.  

L'ordre del dia del ple de dilluns recull que el punt 3 tractarà sobre la "proposta d'aprovació del conveni Ajuntament - Gusiñer". Fonts properes als implicats han detallat que, segons aquest conveni, l'ajuntament admet que amb la construcció del nou edifici van privar els propietaris de l'accés a habitatges de la seva propietat perquè van enderrocar l'escala i també reconeix que van ocupar la finca veïna sense tenir permisos de la propietat, provocant així perjudicis en els titulars de les propietats.  

Per evitar el compliment de la sentència i l'enderroc de l'edifici, Castellfollit de la Roca es compromet en aquest conveni a cedir una franja de terreny al propietari afectat i a reconstruir l'escala enderrocada. A més, indemnitzarà el propietari amb 175.000 euros per la superfície de 20,41 metres quadrats que ara es queda i per la dificultat d'executar la sentència dictada pel contenciós. Un cop tot plegat estigui fet, tant ajuntament com afectat es comprometen a sol·licitar conjuntament al jutjat que doni per executada la sentència.

En paral·lel, el propietari dels terrenys també es compromet a lliurar un escrit de desistiment penal al Jutjat d'instrucció 2 d'Olot, que s'encarrega de la denúncia per expropiació il·legal contra l'alcalde Moisès Coromina i la secretària municipal. Si tot surt bé, acabaria finalment una guerra judicial que fa set anys que dura i Castellfollit de la Roca podria enllestir i utilitzar el nou ajuntament.

Finançament de la Diputació

D'on sortiran aquests diners està en el punt 4 de l'ordre del dia del ple convocat per dilluns: "Proposta de sol·licitud a la Diputació d'un conveni per al finançament de la indemnització prevista en el conveni Ajuntament - Gusiñer". L'ajuntament de Castellfollit de la Roca demanarà a la Diputació els diners per cobrir la indemnització, amb la intenció d'anar retornant la quantitat de mica en mica i per no hipotecar les arques municipals.

Segons les fonts consultades, un cop aprovat el conveni en el ple municipal, l'ajuntament i el propietari tenen deu dies per signar l'acord. Juntament amb la signatura, han d'abonar la meitat de la indemnització. Després, s'obre un període de tres mesos per executar els compromisos. Un cop fets, serà quan lliurin els escrits als respectius jutjats per donar el tema per tancat. Aleshores, el consistori abonarà l'altra meitat de la indemnització per saldar l'afer.  

La polèmica per la construcció del nou ajuntament ha viscut diversos episodis i ha arribat a judici tant per la via contenciosa -que va declarar il·legals les obres- com per la via penal. El juny del 2012 al Jutjat penal 2 de Girona va absoldre tant l'alcalde com la secretària municipal, que van anar a judici acusats de falsificar un certificat per aconseguir una subvenció per a la construcció del nou ajuntament. Un mes després, van declarar com a imputats a Olot per expropiació il·legal per l'acusació que ara el propietari dels terrenys es compromet a renunciar.