Es reprenen les excavacions a la vil·la romana de Vilauba

Els treballs consistiran en donar continuïtat a les àrees excavades

Els treballs d'excavació a la vil·la romana de Vilauba de Camós, al Pla de l'Estany, s'han reprès a començaments d'aquest mes. La novetat és que per primer cop es farà amb la recent modificació del traçat de la GI-5247 que ha permès desviar la carretera que fins ara passava pel mig del jaciment.

De fet, gràcies a la construcció d'aquesta carretera es va poder localitzar la vila. Amb l'esperat canvi de traçat es podrà finalment unificar el jaciment, que té més de 4.000 metres quadrats i on s'hi treballa des de fa més de 30 anys. Aquesta nova campanya, que durarà fins a finals de mes, ha de permetre donar continuïtat a les àrees excavades i avançar en la museïtzació.

La recent modificació del vell traçat de la carretera GI-5247, en funcionament des de finals de l'any passat, ha permès la supressió del tram que antigament passava pel mig del jaciment de Vilauba. L'objectiu principal de les excavacions arqueològiques d'enguany, que es completaran aquet mes de febrer, és recuperar la continuïtat entre les àrees excavades fins avui, a fi de millorar i completar així la composició dels grans períodes que formen la seqüència general de la vil·la.

Així mateix, també es prioritza la documentació de les estructures associades al 'balneum' (les termes) del nucli principal de la vil·la durant els segles I-III dC. E aquella època, els banys estaven conformats per diferents ambients i sales com l''apodyterium' (vestidor), el 'frigidarium' (piscina amb aigua freda) o el 'caldarium' (ambient calent i amb banyera amb aigua calenta). Fins avui, però, de les termes de Vilauba només es coneix la zona de servei, on es trobava l'entrada del forn o 'praefurnium', que escalfava les estances calentes i on hi havia la caldera de l'aigua calenta.


Per altra banda, també es vol seguir avançant en el conjunt d'actuacions que han de permetre reordenar definitivament l'accés al públic del jaciment arqueològic, com és habilitar una zona d'aparcament i una àrea d'informació general, així com establir el recorregut definitiu de la visita a tot el jaciment.

Totes les actuacions s'inclouen en el projecte que acompanya el conveni de col·laboració signat entre les institucions copropietàries del jaciment arqueològic: els ajuntaments de Banyoles, Camós i Porqueres; el Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles; i la Diputació de Girona.

Un jaciment fins ara separat per una carretera

El jaciment romà de Vilauba estava fins ara separat en dos per la carretera que uneix Banyoles amb Pujarnol. El canvi de traçat, que ha entrat en funcionament a finals del 2013 després que la Diputació de Girona n'assumís les obres  amb un cost de més de 531.000 euros ha de permetre unificar l'espai. Precisament, van ser les obres d'aquesta via que van permetre la descoberta del jaciment. 
Fa més de 30 anys que els arqueòlegs treballen en aquest jacient, que té una extensio superior als 4 .000 metres quadrats. Destaca per ser un dels assentaments rurals amb major continuïtat a Catalunya, ja que té vestigis de més de 800 anys d'història que van des del segle I a.C fins al segle VII d.C. La part oest -on s'hi conserven gran part dels murs de la vil·la romana- és la que s'ha excavat més durant els darrers anys. En aquesta zona ja s'hi van descobrir les estructures d'uns habitatges visigots (corresponents als segles VI i VII dC).