Els mossos imputats per les càrregues als antimonàrquics diuen que foren 'proporcionades'

L'advocat dels denunciants assegura que l'actuació policial era "injustificada"

Els enfrontaments entre manifestants i antiavalots que hi va haver a finals de juny a Girona, durant la protesta contra el Fòrum Impulsa, han arribat de nou als jutjats. Els sis agents de la Brigada Mòbil dels mossos imputats per lesions han declarat davant del jutge. Tots ells han assegurat que van fer servir les defenses de manera legítima i proporcionada, amb l'objectiu de garantir que els manifestants no trenquessin el cordó de seguretat.

Sis dels activistes van patir ferides. L'advocat dels denunciants, Benet Salellas, assegura que l'actuació era del tot "injustificada", perquè gairebé hi havia un agent per cada manifestant, i que fins i tot els antiavalots van actuar com a "càstig i represàlia". La manifestació antimonàrquica convocada el 26 de juny de l'any passat en protesta pel Fòrum Impulsa va acabar amb denúncies creuades. Per una banda, els mossos van denunciar un dels activistes, militant de la CUP, per un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat. El jove ja va declarar com a imputat el 12 de desembre.

Per l'altra, sis dels activistes van portar els agents de la Brigada Mòbil als jutjats. Durant els enfrontaments tots van patir ferides, i denunciaven que els mossos havien fet servir la violència de manera gratuïta contra ells. Gràcies a l'ajuda de fotografies i vídeos, els manifestants van aconseguir identificar sis antiavalots amb els números del TIP 5252, 13021, 3624, 6830, 3465 i 18489. Entre ells, hi ha un sergent responsable del grup.

El Jutjat d'Instrucció Número 1 de Girona, que és qui porta el cas, els va imputar a tots per una falta de lesions, i avui els ha citat a declarar. Els sis membres de la Brimo han entrat a l'edifici per l'aparcament i, en tot moment, han intentat defugir la presència dels mitjans. De fet, després de declarar, han marxat per una de les portes del darrere per evitar que els filmessin o enregistressin.

Tots els mossos han assegurat davant del jutge que durant la manifestació van fer servir les defenses de manera legítima. Segons han explicat, l'ús de la força va ser "el mínim imprescindible" i proporcionat amb la situació que van viure. L'objectiu, han precisat, era mantenir un "espai de seguretat" amb motiu de la vísita del príncep d'Astúries.

L'advocat dels denunciants, Benet Salellas, però, no ho veu així. "Ells mateixos han reconegut que es trava d'un dispositiu de vint agents antiavalots, davant una manifestació que no era de més de vint persones", ha precisat. Per al lletrat, els cops de defensa van ser del tot "injustificats" i, en cap cas, la força dels agents va ser "proporcional" amb la situació viscuda.

Fins i tot, Salellas ha considerat que algun dels antiavalots va actuar contra els manifestants "com a càstig i represàlia" perquè, segons ha dit, va rebre una puntada de peu. "Es tracta d'un ús de la força il·legítim; per això, demanarem que el procediment tiri endavant i arribem a judici per dirimir responsabilitats", ha explicat.

L'advocat ha recordat que, al costat de les fotografies i gravacions que han aportat a la causa, també compten amb els informes mèdics que acrediten les lesions patides pels manifestants.

Citat per la manifestació del 2012

Coincidint en el temps, demà un dels màxims responsables de la Brigada Mòbil també haurà de passar pels jutjats de Girona. En aquest cas es tracta del subinspector 3772, a qui s'ha citat perquè aporti informació relacionada amb el dispositiu policial que es va muntar amb motiu d'una altra protesta contra el Fòrum Impulsa, però ara la de l'any 2012.

Aleshores, també hi va haver enfrontaments durant la manifestació antimonàrquica, que van deixar activistes ferits per cops de porra. En aquell cas, però, el jutjat va acabar arxivant el procediment, perquè no es va poder identificar cap dels antiavalots. "El cos dels Mossos d'Esquadra es va negar reiteradament a donar-nos la informació sobre els agents que haurien pogut causar les lesions", ha dit Salellas.

L'Audiència de Girona, però, va ordenar reobrir el cas i per això, ara el jutjat ha citat el comandament de la Brimo perquè expliqui quins agents hi van prendre part. "Se l'ha citat perquè aporti informació, i tot sota advertència que, en cas que no ho faci, pot incórrer en un delicte de desobediència a l'autoritat", ha conclòs Benet Salellas.