Absolt l'acusat d'enganxar un adhesiu contra els desnonaments en una entitat financera

El jutge no ho veu com una falta

Enganxar un adhesiu al vidre d'una entitat financera, amb independència del seu contingut, no és delicte perquè no provoca danys ni requereix un treball específic ni cap operari especialitzat per eliminar-ho. Així ho ha determinat el jutjat de primera instància número 1 d'Olot (Garrotxa) que ha absolt Lluís Riera dels càrrecs de deslluïment de béns mobles i immobles de l'article 626 del Codi Penal durant una manifestació en contra dels desnonaments de l'octubre del 2012.

Durant el judici de faltes, que es va celebrar el 13 de desembre passat, el fiscal va demanar per a l'acusat una pena de cinc dies de treballs per a la comunitat i dues multes, de 88 i 7 euros, en concepte de responsabilitat civil per cobrir els danys ocasionats. Finalment, però, la jutgessa ha decidit absoldre'l alhora que obliga les parts demandants -La Caixa i Caixa Penedès- a assumir les costes de tot el procés.

A la sentència, de cinc fulls, la jutgessa conclou que no queda provat que Lluís Riera fos l'autor de les pintades ja que les parts demandants no van aportar cap testimoni i només el material fotogràfic on apareix Riera. Durant el judici, l'acusat va reconèixer haver enganxat un adhesiu al vidre d'una sucursal de Caixa Penedès però va negar haver fet pintades i haver enganxat més adhesius. Per tot plegat la jutgessa considera que "no es pot considerar autor del global dels desperfectes". També distingeix el concepte de "deslluir" estèticament amb un adhesiu del de "danyar" en el sentit de causar danys.

D'un intent de càstig a una victòria

Riera, que és pastisser, ha volgut celebrar l'absolució amb una xocolatada, de la mateixa manera que el dia del judici on va comptar amb el suport d'un centenar de persones. "El que pretenia ser un càstig ha acabat com una victòria", ha assenyalat Riera que ha agraït totes les mostres de suport que durant aquest temps ha rebut per part d'entitats, moviments socials i particulars.
També ha recordat que el mateix dia de judici es va produir el desallotjament del bloc de Salt i ha denunciat que algunes de les famílies que hi vivien encara no tenen resolt el problema de l'habitatge. En aquest sentit, ha subratllat que continuaran denunciant i lluitant per reclamar solucions polítiques i socials davant la problemàtica dels desnonaments. "Aquesta és la victòria de tots i el que fa és reforçar-nos per seguir treballant per fer una ciutat i una societat millor", ha conclòs.

Una quinzena de persones han volgut acompanyar-lo aquest matí davant dels Jutjats d'Olot per donar a conèixer la seva absolució. La sentència encara no és ferma ja que els demandants tenen fins divendres per presentar un recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Girona.

Els fets jutjats es remunten al 27 d'octubre de 2012, quan Riera va participar en una manifestació contra els desnonaments desprès que tres persones es van treure la vida a l'estat desprès de perdre la casa. Un cop finalitzada la concentració que es va fer a la porta de l'Ajuntament d'Olot, i quan Riera es dirigia a la pastisseria que regenta al casc antic de la ciutat, va enganxar un adhesiu amb el lema 'Aquest banc enganya i estafa i fa fora la gent de casa seva". Dies desprès, i quan es trobava al seu lloc de feina, una patrulla de la policia local el va informar que unes càmeres de seguretat havien enregistrat el moment en què enganxava els adhesius i que les entitats financeres afectades l'havien denunciat.