No retiraran els cossos de l'ultralleuger fins diumenge

Els canvis de corrents han dificultat la feina dels bussejadors

Desprès de més de 10 hores de feina, l'equip de rescat de l'ultralleuger enfonsat davant la costa de Roses ha aconseguit fixar l'aparell a la superfície amb un cable de dues tones de tracció per tal que demà diumenge pugui ser reflotat.

La Guàrdia Civil preveu poder extreure l'aparell amb els cossos dels dos ocupants a l'interior si l'estructura de l'ultralleuger està sencera. Fernando Aguirre, cap dels GEAS a Girona, ha explicat que els sobtats canvis de corrent han dificultat la feina dels bussejadors durant tota la jornada fins el punt d'inutilitzar el robot subaquàtic que ha quedat enredat durant unes hores amb el paracaigudes.

Els treballs per recuperar l'ultralleuger accidentat s'han reiniciat aquest dissabte a tres quarts de deu del matí. Durant més de deu hores, els membres de l'equip de rescat - format per la Guàrdia Civil amb el suport dels Bombers de la Generalitat i Salvament Marítim- han estat treballant per intentar fixar i reflotar l'aparell. El cap dels GEAS a Girona i cap de l'operatiu de rescat, Fernando Aguirre, ha explicat que els bussejadors i el robot subaquàtic que ha estat treballant a la zona han hagut de suportar els constants canvis de corrents marines. "Hem hagut de treballar perquè la corrent anava variant la posició del paracaigudes", ha puntualitzat.

Fins i tot, aquests canvis han deixat inutilitzat durant unes hores el robot ja que el manipulador de l'aparell s'ha quedat enganxat amb el paracaigudes a 84 metres de profunditat. "Els bussejadors han començat el procediment per alliberar el robot, un fet que ha costat dues immersions", ha explicat Aguirre. Finalment, els especialistes han aconseguit alliberar l'aparell que no ha patit cap desperfecte.

Els treballs d'aquest dissabte han permès fixar un cable de dues tones de tracció a la superfície. D'aquesta manera, demà, l'equip de rescat preveu reflotar l'ultralleuger. Aguirre ha puntualitzat que aquesta operació es podrà fer "sempre i quan" l'estructura de l'aparell no estigui malmesa. "Desconeixem com està l'ultralleuger, no ho hem pogut comprovar-ho perquè l'estructura està tapada amb el paracaigudes", ha afegit.

En principi, tal i com ha succeït en les dues jornades anteriors, serà el robot del vaixell 'Bon Pigall' qui es llançarà primer a l'aigua i començarà les tasques de reflotament. "Iniciarem els treballs a través del virador del remolcador 'Punta Mayor', no obstant això, no sabem si l'aparell ha patit danys estructurals i en cas que es desprengui alguna part de l'ultralleuger o perilli la recuperació dels cossos, el grup de bussejadors estarà preparat per fer la intervenció que calgui", ha assegurat.

Per últim, Aguirre ha explicat que inicialment la previsió és que l'ultralleuger sigui remolcat fins al port de Roses tot i que hi ha la possibilitat que calgui traslladar-lo fins al port de Palamós que té un calat superior. L'operatiu es reiniciarà demà a les nou del matí i comptarà amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat, seguint el protocol que s'ha efectuat en les dues jornades anteriors.