Es reprèn el rescat dels cossos dels dos tripulants de l'ultralleuger

L'èxit de la operació depèn de l'estat de les corrents

La segona jornada del dispositiu de rescat de l'ultralleuger desaparegut el passat 22 de desembre i dels seus dos ocupants ha començat avui a les nou del matí. Com ahir, el vaixell 'Bon Pigall' ha estat el primer en sortir en direcció al cap Norfeu on es troba l'aparell a una profunditat de 87 metres i a 0,7 milles de la costa. Seguidament, els bussejadors dels GEAS i del grup especial de gran profunditat de la Guàrdia Civil, han enfilat també a la zona de rescat.

Segons ha explicat el cap dels GEAS a Girona, Fernando Aguirre, el protocol d'actuació que es seguirà serà el mateix d'ahir. En un primer moment, el robot submarí amb que està equipat el vaixell 'Bon Pigall' intentarà assegurar la zona d'immersió retirant el paracaigudes que cobreix la cabina de l'ultralleuger i que impedeix que els bussejadors puguin extreure els cossos. Per garantir l'èxit d'aquesta operació, durant la passada nit s'han instal·lat al robot un nou element de tall per facilitar la manipulació de la lona.

Pel que fa a la feina dels vuit bussejadors que participen en el dispositiu de rescat, Aguirre ha recordat que podran actuar o no en funció de les corrents a la zona de rescat. Unes corrents, ha afegit, molt variables al golf de Roses i que determinaran l'èxit de l'operatiu.

Fernando Aguirre ha tornat a insistir que l'objectiu dels equips de rescat és "solucionar el problema" per "reconfortar les famílies" però garantint la màxima seguretat dels bussejadors. En aquest sentit, ha recordat que ahir un dels dos especialistes que van accedir a l'ultralleuger es va enganxar amb el paracaigudes que cobria la cabina i que només la seva "perícia i professionalitat" va evitar un accident. És per això que ha assegurat que els equips de rescat només començaran a treballar quan "les condicions siguin les idònies".

Aguirre ha tornat a insistir en que les condicions amb les que han de treballar els submarinistes són molt difícils perquè a 87 metres de profunditat la visibilitat és molt reduïda, de només 50 centímetres, i perquè les imatges captades pel robot subaquàtic "són molt enganyoses". És per això que de nou ha evitat marcar terminis per recuperar l'ultralleuger i els seus dos ocupants.