Acomiadada l'educadora que va destapar els abusos sexuals a la Creu Roja

Acusen l'alcalde de Banyoles i el Consell Comarcal de prendre represàlies

L'Assemblea de Treballadors i Treballadores d'Acció Social (ASSACS) denuncia que l'acomiadament d'una educadora social és una "represàlia" per haver destapat el cas de suposats abusos sexuals a joves per part de l'expresident de la Creu Roja del Pla de l'Estany.

ASSACS creu que el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Banyoles han buscat un "mecanisme legal" per acomiadar la treballadora: convocar un nou concurs de gestió del servei socioeducatiu on treballava i adjudicar-lo a una altra empresa. L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha assegurat que han estat els tècnics el que han avaluat les propostes i han resolt l'adjudicació, sense cap influència política.

Aquesta educadora social treballava al servei socioeducatiu 'El boli blau', que es fa la barri de la Farga de Banyoles, precisament on viuen bona part dels joves que van denunciar l'expresident de la Creu Roja al Pla de l'Estany per abusos sexuals. Fins al setembre, la gestió d'aquest recurs depenia de l'Ajuntament de Banyoles, però el consistori en va traspassar la competència al Consell Comarcal del Pla de l'Estany.


Segons ha explicat l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, el consell comarcal ha convocat un nou concurs públic per adjudicar la gestió d''El boli blau'. "He estat un concurs per invitació, hi han convidat l'empresa que ho feia fins ara perquè estàvem satisfets amb la seva feina i també unes quantes empreses més", ha detallat Noguer. Un cop rebudes les propostes, relata Noguer, han estat els tècnics els que s'han encarregat d'avaluar-les i concloure quina és l'empresa adjudicatària.

"Tant jo com el president del consell comarcal estem ben tranquils, perquè és una decisió tècnica", ha explicat Noguer que afegeix que no hi ha cap influència política en tot el procés. "Aquí no hi ha cap represàlia contra res ni contra ningú", ha assegurat l'alcalde de Banyoles.

L'Assemblea de Treballadors i Treballadores d'Acció Social (ASSACS) creu, en canvi, que ajuntament i consell comarcal han trobat un "mecanisme legal" per treure del mig una monitora que els resulta incòmode. El portaveu d'Assacs, Marc Sánchez, ha explicat que el paper d'aquesta treballadora social va ser essencial per destapar el cas dels suposats abusos sexuals de l'expresident de la Creu Roja a joves usuaris de l'entitat a la comarca.

Sánchez ha explicat que aquesta monitora va ser una de les que va informar el gerent de serveis socials i el mateix ajuntament de les acusacions que feien alguns usuaris contra l'expresident de la Creu Roja. "Com que no ningú va actuar", relata Sánchez, la monitora va ajudar els joves a reunir forces per denunciar-ho, tal com van acabar fent alguns.

Per això, Assacs reclama la "immediata reincorporació" de la treballadors i que l'alcalde i el president del consell comarcal apareguin públicament per donar explicacions al respecte i "restituir el dany causat". A més, han convocat una reunió el 9 de gener al centre cívic de Banyoles del barri de la Farga oberta a entitats i persones que vulguin afegir-se a un moviment ciutadà creat per denunciar aquests fets.

L'empresa respon

Ajuntament, Consell Comarcal i la mateixa empresa que ha perdut el concurs han fet pinya contra les acusacions llançades per l'Assemblea de Treballadors i Treballadores d'Acció Social (ASSACS). L'entitat va denunciar que les dues administracions havien actuat per "represàlia" contra una educadora social que va destapar els suposats abusos sexuals comesos per part de l'expresident de la Creu Roja a la comarca.

La noia feia nou anys que treballava al servei 'El Boli Blau', que es fa al barri de la Farga de Banyoles (precisament, on viuen bona part dels joves que van denunciar els abusos). Segons denunciava ASSACS, tant l'Ajuntament com el consell van buscar "un mecanisme legal" per apartar l'educadora, convocant un nou concurs de gestió del servei i adjudicant-lo a una altra empresa.

Com ja van fer ahir, dia en què ASSACS va fer pública la denúncia, les dues administracions han reiterat que l'acusació "no és certa". Tant consistori com consell asseguren que "mai" han pres represàlies. I com a prova, sostenen que es va convidar l'empresa Sotrac al concurs que es va fer aquesta passada tardor.

A més, recorden que l'adjudicació del servei 'El Boli Blau' "no té res a veure amb la Creu Roja", i que la monitora treballava per a Sotrac i no per a cap de les dues administracions.

"Amb les mateixes condicions"

Precisament, aquest matí, l'empresa ha fet arribar una carta a l'Ajuntament de Banyoles, on els seus responsables es desvinculen de les acusacions llançades per ASSACS. Sotrac Gestió Cultural S.L. subratlla que es va presentar al concurs després que la convidessin i que va competir amb la resta d'aspirants "amb les mateixes condicions i oportunitats".

"Acceptem el resultat del concurs i manifestem el nostre agraïment cap a la nostra treballadora, qui durant nou anys ha gestionat 'El Boli Blau' amb gran professionalitat i responsabilitat", segueix la carta. L'escrit també deixa clar que l'educadora depèn directament de l'empresa (que és amb qui tenia contracte) i que, per tant, seran ells qui actuaran "d'acord a les seves opcions de continuïtat o no", sense que en aquesta decisió hi influeixin ni ajuntament ni Consell Comarcal.

Per últim, l'empresa avança que té la voluntat de continuar treballant al Pla de l'estany. "En aquest sentit, com qualsevol altra empresa, ens presentarem als concursos que siguin interessants per a nosaltres", conclouen els responsables de Sotrac Gestió Cultural S.L.