Alerta per ventades, mala mar i pluges abundants fins el migdia de Nadal

Protecció Civil activa la prealerta de l'Inuncat i el Procicat

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la prealerta de l'Inuncat i el Procicat davant la previsió de fort vent, mala mar i pluges abundants a Catalunya entre aquesta tarda/nit de Nadal fins al migdia de Nadal. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les onades poden superar els 2,5 metres, inicialment a la Costa Brava i la costa central però després a tota la costa, les ratxes de migjorn (sud) i garbí (sud-oest) els 90 km/h, especialment a les cotes més altes del Pirineu; i les pluges superar els 100 litres per metre quadrat en tot l'episodi al vessant sud del Pirineu, especialment a les comarques de l'Alt Pirineu, el Berguedà i el Solsonès.

La previsió de mala mar, amb mar de fons del sud i onades que poden superar els 2,5 metres, està vigent a partir d'aquest migdia sobretot la Costa Brava i la costa central, i de cara a la matinada el fenomen es reforçarà i afectarà qualsevol punt de la costa. Es demana extremar la precaució en la navegació marítima i prendre precaucions a terra, evitant els llocs on trenquin les onades i on un cop de mar pot endur-se algú a l'aigua. El fet que el vent bufi de sud fa que les onades puguin picar fort contra el litoral a esculleres, roques, espigons i platges.


Respecte al risc de ventades, les comarques afectades pel risc de ventades són: Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Solsonès, Ripollès, Alt Empordà, Osona, Selva i Garrotxa pel matí i fins al vespre. Al vespre s'hi afegiran la Noguera i el Vallès Oriental, i per la nit i matinada també podrà bufar fort a Pla de l'Estany, Gironès, Vallès Occidental, Bages, Baix Llobregat, Alt Penedès i Anoia pel que fa al nord i centre de Catalunya; i el Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta al sud de Catalunya.

Compte amb els guarniments de Nadal pel vent

Protecció Civil demana extremar les precaucions en les zones on el vent bufi fort, especialment si coincideix amb pluges. Cal extremar la precaució en la conducció de vehicles i seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit (SCT). Protecció Civil de la Generalitat també demana ser curosos i retirar els elements inestables de terrasses, balcons i façanes en els llocs on s'esperin fortes ratxes de vent. Aquests dies es demana especial responsabilitat amb els guarniments nadalencs (llums, pares Noel i reis d'Orient que es despengen als balcons, arbres de Nadal que puguin estar en llocs de risc, etc.). Assegureu-los bé i retireu-los si veieu que no ofereixen prou seguretat i poden caure.