L'Audiència no investigarà els telèfons mòbils de Torramadé ni els assistents al sopar de campanya

Els fragments de la conversa al restaurant del Tir Olímpic que envolten la denúncia per extorsió arriben als jutjats

L'Audiència de Girona ha denegat investigar els telèfons dels assistents al sopar d'inici de campanya on l'expresident de la Diputació, Jaume Torramadé, hauria fet tocaments a l'aleshores assessora Minerva Amador. L'Audiència entén que el buidatge dels mòbils no es pot fer, entre d'altres, perquè cap dels comensals està imputat en l'afer de les denúncies creuades sinó que, simplement, en són testimonis.

Ara, el jutge que porta el cas d'abusos sexuals haurà de decidir si tanca la instrucció i, o bé arxiva el procediment, o bé l'envia a judici. D'altra banda, aquest matí han arribat als jutjats els fragments gravats de la conversa al restaurant del Tir Olímpic que envolten la denúncia per extorsió. Noves peces judicials en el cas de les denúncies creuades que van fer saltar del càrrec Jaume Torramadé com a president de la Diputació de Girona. L'una es refereix als suposats tocaments i abusos sexuals que va cometre el polític; l'altra, a l'extorsió que hauria comès l'exassessora Minerva Amador, exigint 50.000 euros a l'expresident a canvi de guardar silenci.

El cas d'abusos sexuals enfila ja la recta final de la instrucció. Quedava pendent saber si l'Audiència de Girona autoritzava que es buidessin els telèfons mòbils dels comensals que van assistir al ja famós sopar d'inici de campanya. Doncs bé, la Secció Tercera ha denegat que s'investiguin els terminals.

"A grans trets, la resolució diu que això no aportaria res de nou i que, apart, es vulnerarien els drets fonamentals d'aquestes persones, perquè són testimonis", ha explicat l'advocat de Torramadé, Manel Mir. Després d'això, ara el titular del Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona, que porta la denúncia dels abusos, haurà de decidir si tanca la instrucció i envia el cas a judici o bé, per contra l'arxiva.

Mir, però, diu que el fet que s'hagi denegat el buidatge dels mòbils li fa tenir "esperances" en què el cas es desinflarà. "Després de rebre la interlocutòria de l'Audiència, el jutge haurà de prendre una decisió; i tot allò que s'ha practicat fins ara demostra que no hi ha hagut cap prova de la denúncia presentada per Amador", ha dit el lletrat.

Una gravació de tres minuts i escaig

L'altra peça judicial fa referència a la denúncia per extorsió que Jaume Torramadé va presentar contra l'exassessora. En concret, a la conversa que hi va haver al restaurant del Tir Olímpic de Sant Gregori (Gironès), on suposadament Amador va exigir 50.000 euros a canvi de no denunciar Torramadé pels tocaments.

A més d'Amador i el seu marit, al restaurant també hi van ser presents el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant i l'aleshores assessor d'UDC Fidel Rincón. Avui, el Jutjat d'Instrucció Número 3 de Girona, que s'encarrega de l'afer de l'extorsió, els ha citats a tots quatre.

L'objectiu era veure si tots ells es reconeixien la veu a la gravació de part de la conversa que l'exassessora i el seu marit van enregistrar durant l'àpat. L'advocat d'Amador, Joaquim Bech de Careda, la va aportar a la causa com a prova que la denúncia d'extorsió era falsa.

La gravació, que dura escassament poc més de tres minuts, conté diversos fragments d'una conversa que va durar més d'una hora. En cap moment hi apareix la petició dels 50.000 euros. Amador, el seu marit i Rincón s'han reconegut la veu, però Amargant ja ha dit que tot allò que s'hi escolta és "una pura i dura manipulació" interessada del què es va parlar.

Tant a parer seu com de l'advocat de Torramadé, aquesta conversa no aporta res a la causa. D'entrada, perquè és una compilació de fragments que no permet veure tot allò que es va parlar. I a més, perquè en cap moment s'escolta res refent a la suposada petició dels 50.000 euros a canvi de silenci.

Aquesta no és la visió, però, de l'advocat de Minerva Amador. Joaquim Bech de Careda diu que els tres minuts i escaig permeten veure "que el to de la conversa era informal i no amenaçador" i que no hi va haver "ni coaccions ni extorsió". Ara, la pilota està al teulat del jutjat, que haurà de decidir què en fa de la gravació.

Rincón engega el ventilador contra UDC

Durant el pas pels jutjats, l'exassessor d'UDC Fidel Rincón ha engegat el ventilador contra el partit, a qui ha acusat de voler "comprar el seu silenci" poc temps després que l'afer es destapés. En concret, el gener d'aquest any. Rincón ha dit que l'actual president de la intercomarcal a Girona, Joan Cañada, i la diputada Montse Surroca li van oferir complementar-li l'atur, un cop li van dir que li rescindirien el contracte d'assessor, sempre i quan tingués la boca tapada i no es posés al costat d'Amador.

Segons Rincón, tant Cañada com Surroca actuaven seguint directrius de Barcelona. I en aquest punt, l'exassessor ha assenyalat directament el vicesecretari general d'Unió, Antoni Font, qui ha definit com "la mà dreta" de Duran i Lleida. "Vull denunciar públicament aquest fet, que per a mi és greu: que van intentar comprar el meu silenci i em van oferir diners per callar", ha dit Rincón.

Fonts d'Unió han negat aquestes acusacions i han emmarcat les paraules de Rincón dins "el seguit de declaracions que ha anat fent durant tots aquests darrers mesos" contra el partit. UDC recorda, a més, que Rincón era un càrrec de confiança i que, simplement, aquesta se li va retirar.