Amargant diu que Torramadé va fer tocaments a Amador durant el sopar

Acusa els comensals de mentir en les seves declaracions

Els assistents al sopar "menteixen" i Unió Democràtica de Catalunya (UDC) va fer un "pacte de silenci" per cobrir les espatlles a l'expresident de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i evitar escàndols. Els dos testimonis que han declarat aquest dilluns al jutjat d'instrucció número 2 de Girona han tirat per terra la versió dels altres testimonis i han assegurat que els assistents al sopar no van dir la veritat davant del jutge.

El primer a declarar ha estat l'exassessor d'UDC a la Diputació de Girona Fidel Rincón. Rincón, que va intercedir per Minerva Amador per intentar pactar una indemnització que li permetés deixar els càrrecs que tenia, ha assegurat que a les 7 del matí de l'endemà del sopar va rebre una trucada de Minerva Amador. "Plorant, em va explicar el que havia passat", ha explicat Rincón als mitjans de comunicació després de declarar davant del jutge.

"Jo no era al sopar, però sí que em va explicar que li havia fet tocaments a l'entrecuix i al pit, acompanyats de promeses dient-li que milloraria la seva situació política a Salt", ha relatat Rincón. Però a més, segons ha explicat, Minerva Amador no va ser l'únic que li va explicar què havia passat, sinó que el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Salt -d'on Torramadé és alcalde-, Robert Fàbregas, també li va relatar "fil per randa" l'episodi d'abusos sexuals. "A més, va afegir un altres detall: que Xavier Soy (alcalde de Bescanó) anava radiant els tocaments com si fos un partit de futbol", ha detallat Rincón.

En la mateixa línia, el cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep Maria Amargant, ha assegurat que tres dels assistents al sopar li van explicar "amb pèls i senyals" com havien estat els tocaments. Segons Amargant, han "mentit" quan han declarat davant del jutge el mateix Robert Fàbregas, Xavier Soy i el regidor de Salt Josep Valentí.

"Anava embalat"

Amargant ha explicat que tots tres li van explicar que efectivament els tocaments havien existit. En el cas de Fàbregas, Amargant assegura que li va anunciar d'entrada que "mentiria" perquè li tenia "por" a Torramadé. El cap de protocol ha relatat que els tres li van explicar també que abans de fer tocaments a Amador en va fer a una altra regidora, Fanny Carabellido, i que els excessos de Torramadé van continuar després, a la penjada de cartell, quan li va dir "maricon" al llavors candidat de CiU per Girona i actual conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.

Amargant, que va negociar amb Amador suposadament en nom de Torramadé, ha explicat que l'expresident de la Diputació li va admetre que aquella nit "anava molt embalat" i que no recordava "res".

Els onze comensals que hi havia al sopar -a banda de Torramadé i Amador- han assegurat que no van veure res, inclosos Robert Fàbregas i Xavier Soy. A més, la regidora Fanny Carabellido ha negat que Torramadé li fes cap tocament.

Trencar l'"omertà"

Els dos testimonis hauran de tornar als jutjats a finals de mes per la seva implicació amb el cas que s'està instruint paral·lelament als suposats abusos sexuals, la presumpta extorsió que Minerva Amador li va fer a Torramadé demanant-li 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo.

Tot i això, Fidel Rincón s'ha volgut "desfogar" amb la premsa i ha denunciat que dins UDC i entre els assistents al sopar hi ha una "omertà" -en referència al pacte de silenci de la màfia siciliana- que no trenquen per cobrir-se les espatlles. Concretament, Rincón ha estat molt crític amb el paper que han jugat en el cas la diputada per Girona Montse Surroca i el mateix Josep Antoni Duran i Lleida.

Segons Rincón, Duran i Lleida ha fet "el que fa sempre", que és "posar una espelma a Déu i una altra al diable". L'exassessor ha criticat que Durant i Lleida s'interessés per Amador però "no mogués un dit". De fet, segons Rincón, va fer el contrari: donar ordres de "Salvar al soldado Ryan" que en aquest cas era Jaume Torramadé.

"Ens foten fora per no seguir les consignes del partit", ha afirmat Rincón que després del relleu a la presidència de la Diputació de Girona no l'han ratificat com a assessor d'UDC a la corporació. "Jo no perdo res perquè m'han desposseït de tot, i aquesta és la meva veritat", ha afirmat Rincón.

Disputes polítiques

Aquest dilluns també ha declarat el marit de Minerva Amador que ha explicat que l'exassessora va arribar molt alterada a casa aquella nit i que li va relatat el que havia passat.

Les declaracions dels testimonis s'han fet sense la presència de l'advocat de Minerva Amador, Joaquim Bech de Careda, que ha tingut un accident i no ha pogut arribar a temps. L'advocat de Torramadé, Manel Mir, ha assegurat que estan "molt tranquils" perquè els testimonis que han declarat avui són de referència perquè no eren al sopar.

La defensa també entén com a positiu que s'entrevegi que darrere de tot el cas Torramadé hi ha interessos polítics, que no tenen res a veure amb la causa legal.